Wykonanie
Witam kochani. Dzisiaj polecam tradycyjną
sałatkę w świątecznym, wiosennym wydaniu. Wykorzystałam warzywa z rosołu , bo są aromatyczne i pyszne. Przygotowanie jest łatwe i bardzo przyjemne. Polecam!!!


Składniki:


warzywa ugotowane:1-2
marchewki (2-3 plastry
marchewki do dekoracji)2-3
pietruszki1
seler4
jajka ugotowane na twardo (jedno do dekoracji)3-4
ogórki kiszone - (końcówki
ogórka do zrobienia żabek)kilka granulek
herbaty do zrobienia oczek
kurczaka i żabekokoło 200 g
kukurydzy lub
groszku konserwowego (część zostawiłam do dekoracji)1 mała
czerwona cebula1 małe
jabłkotrochę posiekanego
szczypiorkupęczek
rzeżuchy lub
natki z
pietruszkisól,
pieprz do smaku
Sos majonezowy2-3 łyżki z brzuszkiem
majonezu1 kopiasta łyżeczka
miodu1 łyżeczka kopiasta
musztardy łagodnej1 płaska łyżeczka
chrzanusól,
pieprz (opcjonalnie, jeśli warzywa nie solone)PrzygotowanieZobacz FILM
Marchew,
pietruszkę,
seler,
jabłko,
cebulę,
ogórki,
jajka kroję w kostkę tradycyjnie. Dodaję trochę posiekanego
szczypiorku. Doprawiam
solą,
pieprzem i mieszam zanim dodam
sos majonezowy, dzięki temu warzywa dadzą się lepiej wymieszać.Mieszam składniki sosu. Można dodać jeszcze szczyptę
soli i
pieprzu, ale ja doprawiałam warzywa osobno. Dodaję sos i mieszam do połączenia. Gotowe!Przygotowanie
kurczakaSałatkę wkładam do salaterki. Posypuję ją startą połową
białka, przeciętego wcześniej wzdłuż na pół. Dwie końcówki
ogórka przecinam wzdłuż na pół. Nożem robię miejsca na oczy. Wkładam w nie granulki
herbaty i układam żabki wokół przygotowanego
kurczaka. Układam drugą połówkę
białka centralnie na
sałatce a na nim trochę sałatki.Ustawiam na
białku ładniejszą połówkę ugotowanego
żółtka. Smaruję
żółtko,
białko majonezem, żeby lepiej przylegało tarte pozostałe
żółtko. Wycinam z ugotowanej
marchewki dzióbek i grzebyk - może wyciął mi się nieco za duży. Wkładam oczka i dekoruję
sałatkę wokół
kurczaka rzeżuchą lub
natką z
pietruszki.Polecam
Jajka kurczaczki z pastą z
tuńczyka idealne naŚwiętaWesołych Pysznych ŚwiątPozdrawiam serdecznie Weronika