Wykonanie

Sałatki z
fasolą, z dodatkiem smacznych warzyw to porządna dawka wartościowego
białka i doskonała alternatywa dla dań
mięsnych. Uwielbiam takie mieszanki, świetne jako konkretny posiłek, czy jako przystawka, wzbogacająca monotonną dietę. Oczywiście polecam
fasolę ugotowaną samodzielnie. Jeśli już użyjemy
fasoli z puszki to warto ją porządnie opłukać pod bieżącą
wodą z gęstej zalewy.Składniki:porcja na 6 osóbokoło 300-400 gram ugotowanej
fasolki2-3 gotowane
marchewki1 ugotowana
pietruszkapół
brokuła ugotowanegokawałek
selera1 małe
jabłko2
jaja ugotowane na twardo200 ml startych
ogórków kiszonych lub pokrojonychokoło 200 ml
majonezu (najlepiej domowej roboty - zobacz przepis)1 łyżeczka
chrzanu lub
musztardy1-2 łyżki
soku z cytryny1 łyżeczka
cukru trzcinowego (opcjonalnie - można dodać więcej
jabłka)pęczek
szczypiorku lub średnia
czerwona cebulkasól,
pieprzPrzygotowanie sałatki1.
Fasolę zalewam
wodą w przeddzień przygotowywania sałatki.
Wodę, w której się moczyła, wylewam i jeszcze opłukuję
fasolę pod bieżącą
wodą. Gotuję w świeżej wodzie około jednej godziny.2. Warzywa oprócz różyczek
brokuła gotuję równocześnie do miękkości (pilnuję, by nie były zbyt miękkie). Na 5-7 minut przed końcem wrzucam
brokuł, z wyjątkiem szyi (ją gotuję razem ze wszystkimi warzywami), z której wyrastają delikatne jego części.3. Kroję warzywa,
jajka w dość grubą kostkę. Wyjątek stanowi
jabłko i mój przecier
ogórkowy, którego dodaję do sałatek, gdyż najwięcej go w mojej spiżarni, ponieważ w przeciwieństwie do
ogórków kiszonych, nigdy się nie psuje.4. Siekam
zieleninę i dodaję do warzyw. Posypuję pokrojone warzywa odrobiną
soli i
pieprzu i mieszam. Do
majonezu dodaję
cukier,
chrzan i
cytrynę. Mieszam i dodaję do sałatki.Same składniki świadczą o tym, ze
sałatka jest pyszna i pożywna. Polecam gorąco.Gościu jeśli spodobał Ci się przepis zapraszam do polubień (u góry po prawej stronie możesz skorzystać z wtyczki społecznościowej do Facebooka)