Wykonanie
Sałatka jarzynowa gości chyba w każdym polskim domu przy każdej znaczniejszej okazji. Jednak w każdym domu smakuje nieco inaczej, a każda gospodynią ma jakieś małe sekrety związane z jej przyrządzeniem. Dzisiaj prezentujemy przepis na
sałatkę, która zawsze gości u nas:
Ilość porcji: Duża miska/ 8 porcjiSkładniki:
5
jajek (fantastyczną promocję na
jajka: 20 sztuk za 7 złoty znajdziecie TUTAJ)4
ogórki kiszone3
marchewki3 małe
ziemniaki2
jabłka1
pietruszka (korzeń)1
cebulaPuszka
groszku konserwowegoKawałek
selera5-6 łyżek
majonezu1 łyżka
musztardySól,
pieprzDo przybrania: duże plastry
wędliny,
szczypiorekWarzywa:
ziemniaki,
marchewki,
seler i
pietruszkę gotujemy nie obierając w wodzie.
Jajka również gotujemy na twardo. Do dużej miski wsypujemy odsączony
groszek.
Cebulę obieramy i kroimy bardzo drobno, dorzucamy do miski.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, podobnie
ogórki kiszone. Ugotowane warzywa oraz
jajka obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy. Dodajemy
majonez,
musztardę oraz
sól i świeżo mielony
pieprz. Sprawdzamy smak i ewentualnie dokładamy przypraw.
Sałatkę można podawać w misce lub zawiniętą w
wędlinę. W tym celu na
wędlinie układamy nieco sałatki i zwijamy krótszy bok w rulonik.
Szczypiorek sparzamy wrzątkiem by stracił turgor i przewiązujemy zwiniętą
wędlinę jak wstążką. Obcinamy wolne końce i układamy na półmisku. Tak przygotowana
sałatka może czekać na podanie w lodówce nawet na następny dzień ; )