ßßß
Ilość porcji: Duża miska/ 8 porcjiSkładniki:
5 jajek (fantastyczną promocję na jajka: 20 sztuk za 7 złoty znajdziecie TUTAJ)4 ogórki kiszone3 marchewki3 małe ziemniaki2 jabłka1 pietruszka (korzeń)1 cebulaPuszka groszku konserwowegoKawałek selera5-6 łyżek majonezu1 łyżka musztardySól, pieprzDo przybrania: duże plastry wędliny, szczypiorekWarzywa: ziemniaki, marchewki, seler i pietruszkę gotujemy nie obierając w wodzie. Jajka również gotujemy na twardo. Do dużej miski wsypujemy odsączony groszek. Cebulę obieramy i kroimy bardzo drobno, dorzucamy do miski. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, podobnie ogórki kiszone. Ugotowane warzywa oraz jajka obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy. Dodajemy majonez, musztardę oraz sól i świeżo mielony pieprz. Sprawdzamy smak i ewentualnie dokładamy przypraw. Sałatkę można podawać w misce lub zawiniętą w wędlinę. W tym celu na wędlinie układamy nieco sałatki i zwijamy krótszy bok w rulonik. Szczypiorek sparzamy wrzątkiem by stracił turgor i przewiązujemy zwiniętą wędlinę jak wstążką. Obcinamy wolne końce i układamy na półmisku. Tak przygotowana sałatka może czekać na podanie w lodówce nawet na następny dzień ; )

