ßßß
mały kalafior lub połowa większego1 mała cukinia1 świeży ogórek bez nasion3 jajka na twardo1-2 cebulki dymki ze szczypiorem1-2 ząbki czosnku4-5 łyżek naturalnego jogurtu2 spore łyżki majonezu1 łyżeczka z brzuszkiem tartego chrzanu1-2 łyżki soku z cytrynyszczypta ziół prowansalskichnatka z pietruszkisól do smaku1-2 łyżeczki cukru lub mioduciut masła lub oleju do podsmażenia cebulki (można dodać cebulkę na surowo)Przygotowanie1. Dzielę kalafiora na duże róże, odcinając głąba i nadmiar twardszych części, które dodam do jarzynówki z kalafiorem, ale o tym w następnym poście. Umytego kalafiora i cukinię rozkładam na sicie do gotowania na parze. Często próbuję w trakcie gotowania, gdyż chcę, żeby warzywa nie były zbyt miękkie. Odcedzam natychmiast, żeby odparować jak największą ilość wody, wyrzucając warzywa na durszlak.2. Pokrojoną posoloną cebulkę krótko podsmażam na maśle i zaraz dodaję pokrojony szczypior, czosnek i zioła. Całość chwilkę podgrzewam i zestawiam do wystudzenia.3. Małe różyczki kalafiora odcinam nożem a pozostałe jego części kroję w sporą kostkę tak, jak cukinię. Z umytego i obranego ogórka wydrążam pestki i kroję w drobniejszą kostkę. Dodaję ugotowane, pokrojone w kostkę jajka i całość posypuję solą i cukrem. Mieszam i odstawiam na 2-3 minuty.Sos do sałatki kalafiorowejJogurt, majonez, chrzan, sok z cytryny, posiekaną natkę, szczyptę soli i cukru mieszam dokładnie i dodaję do sałatki. Wszystkie składniki dobrze, ale delikatnie mieszam, żeby zachować w najlepszym stanie różyczki kalafiora (ja jeszcze w trakcie dorzuciłam garść posiekanego świeżego szczypiorku).Smacznego!Pozdrawiam Weronika