Wykonanie
W upalne dni
sałatka z
kalafiora, dodam tylko, że obłędna w smaku, wystarczy za cały obiad. Dorzuciłam do niej wczorajszego kotleta z
indyka,
cukinię,
jajka na twardo, kilka prostych i cudownych przypraw, jak
czosnek,
szczypiorek, świeża
młoda cebulka. Ech... Co tu pisać. Koniecznie zróbcie ją sami. Zamiast
mięsa super dodatkiem będzie
ryba na parze lub pieczona,
filet z kurczaka...

Składniki:

mały
kalafior lub połowa większego1 mała
cukinia1 świeży
ogórek bez nasion3
jajka na twardo1-2
cebulki dymki ze
szczypiorem1-2 ząbki
czosnku4-5 łyżek
naturalnego jogurtu2 spore łyżki
majonezu1 łyżeczka z brzuszkiem tartego
chrzanu1-2 łyżki
soku z cytrynyszczypta
ziół prowansalskichnatka z
pietruszkisól do smaku1-2 łyżeczki
cukru lub
mioduciut
masła lub
oleju do podsmażenia
cebulki (można dodać
cebulkę na surowo)Przygotowanie1. Dzielę
kalafiora na duże róże, odcinając głąba i nadmiar twardszych części, które dodam do jarzynówki z
kalafiorem, ale o tym w następnym
poście. Umytego
kalafiora i
cukinię rozkładam na sicie do gotowania na parze. Często próbuję w trakcie gotowania, gdyż chcę, żeby warzywa nie były zbyt miękkie. Odcedzam natychmiast, żeby odparować jak największą ilość
wody, wyrzucając warzywa na durszlak.2. Pokrojoną posoloną
cebulkę krótko podsmażam na
maśle i zaraz dodaję pokrojony
szczypior,
czosnek i
zioła. Całość chwilkę podgrzewam i zestawiam do wystudzenia.3. Małe różyczki
kalafiora odcinam nożem a pozostałe jego części kroję w sporą kostkę tak, jak
cukinię. Z umytego i obranego
ogórka wydrążam pestki i kroję w drobniejszą kostkę. Dodaję ugotowane, pokrojone w kostkę
jajka i całość posypuję
solą i
cukrem. Mieszam i odstawiam na 2-3 minuty.Sos do sałatki kalafiorowej
Jogurt,
majonez,
chrzan,
sok z cytryny, posiekaną
natkę, szczyptę
soli i
cukru mieszam dokładnie i dodaję do sałatki. Wszystkie składniki dobrze, ale delikatnie mieszam, żeby zachować w najlepszym stanie różyczki
kalafiora (ja jeszcze w trakcie dorzuciłam garść posiekanego świeżego
szczypiorku).Smacznego!Pozdrawiam Weronika