Wykonanie
Witam serdecznie. Sezon na
szparagi trwa. Warto wypróbować te pyszne warzywa właśnie teraz, nawet jesli nie macie garnka do ich gotowania. Minusem jest fakt, ze niestety trzeba usunąc łykowatą skórkę, ale dobrą obieraczką potrwa to pięć minut. Do tego dojdzie około 15 minut gotowania w garnku na parze a sos lekki i błyskawiczny zrobicie w międzyczasie.


Składniki
szparagi białe lub zielone typowa wiązka (zielone są łatwiejsze bo nie trzeba ich obierać i gotują się krócej)
Sos jogurtowy pychota do dań głównych4-5 łyżek
naturalnego jogurtu1 łyżka
majonezu1 łyżeczka lub łyżka
oleju tłoczonego na zimno2 łyżeczki
musztardy delikastesowejpłaska łyzeczka
miodu lub łyżeczka z brzuszkiem
cukru2-3 łyżeczki posiekanej
natki z
pietruszki,
szczypiorku lub
koperkusól do smakuPrzygotowaniePrzepis na filmie
Szparagi obieram ze skórki bez wierzchołków. Obcinam 2-3 cm z dolnych części, które zazwyczaj są twardsze i dobrze opłukuję pod bieżącą
wodą.Układam
szparagi w garnku na prostej siatce do gotowania warzyw (koszt siatki około 10-20 zł). Przykrywam pokrywą i gotuję do miękkości. W trakcie oprószam szapargi niewielką ilością
soli. W międzyczasie mieszam składniki sosu i przyprawiam.
Szparagi polewam sosem - danie uniwersalne pyszne na ciepło i na zimno.Życzę smacznego!Pozdrawiam Weronika