Wykonanie
Witam w cieplutkim dniu lipca. Proponuję kochani
sałatkę bardzo łatwą w przygotowaniu. Warzywa zielone to klucz do zdrowia. Mają wspaniałe witaminy z grupy B, dużą dawkę
białka, minerałów i błonnika.
Bób gotuje się błyskawicznie...

Wpadłam na taki pomysł, jak zwykle przy przeglądzie w lodówce, zastanawiając się nad nadwyżką wczoraj ugotowanego
bobu. Najlepiej robić wszystko na świeżo, ale do 24 godzin spożywanie jest Ok. Dogotowałam jeszcze różyczki
brokuła i
fasolki szparagowej. Warzywa wygodnie możemy ugotować na parze, kontrolując ich miękkość. Dodałam jeszcze trochę
natki i
sos majonezowy własnej roboty.Składniki

średni ugotowany na parze lub tradycyjnie
brokuł0,5 kg
bobu ugotowanegogarść ugotowanej
fasolki szparagowej zielonejmały pęczek
natki z
pietruszkiSos majonezowy2 łyżki z brzuszkiem
majonezu lub 3-4 łyżki
oleju tłoczonego na zimno1 kopiasta łyżeczka
musztardymała łyżeczka
chrzanu1-2 łyżeczki
cukru lub
miodu2 łyżki
soku z cytrynysól i
pieprz do smakuPrzygotowanie sałatkiPrzepis na filmie LINKGotuję warzywa do miękkości tak, żeby się nie rozlatywały i były jędrne.
Bób obieram ze skórek na zimno.
Fasolkę kroję w krótkie pałeczki.
Brokuł rozdrabniam na mniejsze różyczki lub kroję nożem. Mieszam składniki sosu. Dodaję posiekaną
natkę z
pietruszki. Wlewam sos do rozdrobnionych zimnych warzyw. Mieszam delikatnie. Gotowe!
Bób gotuje się dość szybko - około 5 minut tradycyjnie w lekko osolonej wodzie. Kiedy przestygnie obieram go łatwo ze skórek. Żeby uzyskać ładniejszy kolor
brokuła, jeśli gotuję go w wodzie, lubię dodać oprócz 2-3 szczypty
soli, 2-3 łyżeczki
cukru. Podobnie postępuję z
fasolką szparagową, ale ta gotuje się różnie-czasami mięknie już w pięć minut, ale bywa, że dłużej a to już za nadto, by miała ładny zielony kolor. Podsumowując- w kuchni trzeba próbować, żeby uzyskać to, co chcemy, no i najważniejsze, żeby warzyw nie przegotować, bo się rozmażą na pastę. Wtedy pozostaje zrobić smaczną pastę i cieszyć się z posiłku, bo i tak będzie pyszny!Polecam artykuł:
Bób na zdrowe odchudzanieŻyczę smacznego!Pozdrawiam Weronika