Wykonanie
Mieszanina smacznych żołądków z
kurczaka z warzywami, jak do rosołu i
cukinii daje bardzo pyszny gulasz, idealny do
ryżu, ziemniaczków, czy ulubionej
kaszy.

Składniki

porcja na 2-3 osoby40-50 dag żołądków z
kurczaka1
marchewka1
pietruszka1 mały
seler1-2 ząbki
czosnku1
cebula1 średnia
cukinia1 łyżeczka
mąki pszennej lub
kaszy manny lub
bułki tartejkilka gałązek
tymiankuszczypta suszonych
ziół prowansalskich lub
majeraneksól,
pieprz do smakuokoło 1 szklanki
wodyPrzygotowanie1. Żołądki oczyszczam, płuczę i moczę około godziny w posolonej wodzie. (ta bardzo dobra kąpiel neutralizuje zapachy)2. Warzywa myję i kroję w kostkę oprócz
cukinii. Jeśli są to
młode warzywa w sezonie to ugotują się bardzo szybko, dlatego można je dodać razem z pokrojoną
cukinią dopiero na 10-15 minut przed końcem gotowania gulaszu. Warzywa zeszłoroczne dodaję na pół godziny przed końcem a mrożone tak jak
młode lub nawet krócej gotuję.3. Pokrojoną
cebulkę podsmażam na
oleju lub
maśle. Troszkę ją
solę. Kiedy się zeszkli, dodaję osączone żołądki i podsmażam je kilka minut. Dodaję suszone
przyprawy ziołowe, trochę
soli, starty
czosnek. Mieszam i smażę żołądki a właściwie duszę we własnym sosie około 20 minut na niewielkim ogniu.4. Dodaję warzywa, krótko jeszcze duszę całość i dodaję około jednej szklanki
wody. Na 15-20 minut przed końcem dodaję pokrojoną
cukinię. Duszę całość około 45 minut do godziny czasu. W trakcie próbuję i koryguję smak
solą i
pieprzem.Mięciutkie żołądki w smaku są super a razem z warzywami i
ryżem smakują wybornie. Podałam je z bardzo prostą smaczną
sałatką z
ogórka i
rzodkiewki . Taka przystawka świetnie się sprawdza, kiedy żar leje się z nieba. Smacznego!!!Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze.Pozdrawiam Weronika