Wykonanie
Uwielbiam
cukinię. Nie
mogę się jej oprzeć, gdy pojawia się na stoiskach w dzień targowy i na mojej grządce (która mało
czemu pozwala tak obficie urosnąć, jak
cukinii). Wersja z nadzieniem jest bardzo dekoracyjna, zwłaszcza, że coraz popularniejsze stały się
cukinie okrągłe, kształtem przypominające maleńkie
dynie.2 duże
marchewki2
pietruszki1 mały
seler0,5 kg
karkówki wieprzowej4 okrągłe
cukinie1 biała
cebula2-3 ząbki
czosnkumajeraneksóltłuczony
pieprz-
Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Wkładamy na patelnię na rozgrzany tłuszcz. Doprawiamy
solą i
pieprzem i smażymy około 15 minut.-
Cebulę kroimy w kostkę i dokładamy do
mięsa po 15 minutach.
Marchewkę,
pietruszkę i
seler ścieramy na tarce i dokładamy do
cebuli po około 10 minutach. Doprawiamy
solą i
pieprzem oraz odrobiną
majeranku.-
Cukinię wydrążamy i miąższ dokładamy do farszu. Całość dusimy do miękkości. Jeżeli istnieje konieczność można podlać farsz odrobiną
wody. Należy jednak pamiętać, że należy ją całkowicie zredukować.- Gotowy farsz przekładamy do wydrążanych
cukinii i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy przez 25 - 30 minut.Smacznego:)
