Wykonanie
Aromatyczne, mięciutkie, ulegające pod naciskiem widelca
żeberka, podawane w towarzystwie
białej fasoli. Mocno
majerankowe i
czosnkowe, połączone z neutralną, ale jednak nie obojętną
fasolą. Gorąco poleca na przetrwanie tych deszczowych i jeszcze zimnych dni.1 kg
żeberek wieprzowymsólpieprzmajeranek3
cebule2
marchewki1/2 główki
czosnku1/2
selera1
pietruszka1 łodyga
selera naciowego1 kg
białej fasoli Jaś-
Fasolę płuczemy i moczymy w zimnej wodzie przez całą noc. Następnie
wodę odlewamy, wlewamy świeżą, solimy i gotujemy do miękkości.-
Żeberka myjemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze części. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Rozgrzewamy tłuszczu i w brytfance układamy
żeberka. Rumienimy z obu stron.- Warzywa obieramy i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Dokładamy do zrumienionych
żeberek, doprawiamy
solą,
pieprzem i dużą ilością
majeranku. Zalewamy całość
wodą i dusimy pod przykryciem przez około 2 godziny.- Po tym czasie wyciągamy
mięso, a warzywa blendujemy na jednolity sos. Doprawiamy do smaku i podajemy z ugotowaną uprzednio
fasolą.Smacznego:)
