Wykonanie

żeberka wieprzowe ok 500 g
fasola biała Jaś 300 g400 g
ziemniaków1
marchewka1
pietruszkakawałek
porapół
cebuli2-3 ząbki
czosnkuszczypta
przyprawy gyrossólpieprzziele angielskienatka pietruszkimajeranektłuszcz do smażenia
Fasolę namoczyć na kilka godzin w letniej wodzie.
Żeberka wypłukać, poporcjować . Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, położyć
żeberka i przyrumienić ze wszystkich stron, posypać
przyprawą gyros, dodać pokrojoną
cebulę i zeszklić. Do garnka włożyć namoczoną
fasolę, dodać
żeberka i przyrumienioną
cebulkę razem z tłuszczem. Podlać
wodą lub
bulionem ok 2 l, dodać pokrojoną
marchewkę i
pietruszkę, posiekany
por,
przyprawy,
majeranek, gotować aż do miękkości
fasoli. Dodać pokrojone
ziemniaki zmiażdżony
czosnek. Ugotować. Przed podaniem posypać
natką pietruszki.