ßßß

żeberka wieprzowe ok 500 gfasola biała Jaś 300 g400 g ziemniaków1 marchewka1 pietruszkakawałek porapół cebuli2-3 ząbki czosnkuszczypta przyprawy gyrossólpieprzziele angielskienatka pietruszkimajeranektłuszcz do smażeniaFasolę namoczyć na kilka godzin w letniej wodzie.Żeberka wypłukać, poporcjować . Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, położyć żeberka i przyrumienić ze wszystkich stron, posypać przyprawą gyros, dodać pokrojoną cebulę i zeszklić. Do garnka włożyć namoczoną fasolę, dodać żeberka i przyrumienioną cebulkę razem z tłuszczem. Podlać wodą lub bulionem ok 2 l, dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę, posiekany por, przyprawy, majeranek, gotować aż do miękkości fasoli. Dodać pokrojone ziemniaki zmiażdżony czosnek. Ugotować. Przed podaniem posypać natką pietruszki.