ßßß Cookit - przepis na Pasztet z cukinii

Pasztet z cukinii

nazwa

Wykonanie

Tym pasztetem poczęstowała mnie moja szwagierka i od razu mi posmakował. Dlatego natychmiast po przyjeździe do domu zrobiłam swój. Lekko go odchudziłam, ale bez pogorszenia smaku. Oryginalny przepis na pasztet pochodzi z bloga Ivka w kuchni, u mnie jest z moimi zmianami.
Składniki:
3 szklanki startej cukinii (2 większe cukinie)
2 średnie marchewki starte na tarce o grubych oczkach
1 3/4 szklanki kaszy manny
2 ząbki czosnku
3 średnie cebule
1/2 szklanki oleju
1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
1 łyżka suszonego tymianku (dałam świeży)
sól, pieprz
3 jajka
Wykonanie:
Obraną cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić i odstawić, żeby puściła sok. Następnie lekko odcisnąć, przełożyć na sitko do odsączenia. Ponownie odcisnąć. Odmierzyć 3 szklanki.
Cebulę posiekać i zeszklić na odrobinie oleju. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawić do przestudzenia. Dodać do startej cukinii startą marchewkę, żółtka, olej, kaszę, zioła, przestudzoną cebulę z czosnkiem. Wymieszać i doprawić do smaku pieprzem (nie polecam dodawania już soli). Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z pozostałą masą.
Foremkę keksówkę (30 cm) wyłożyć papierem lub posmarować olejem i wysypać bułką tartą. Przełożyć masę i wyrównać formując na środku lekki wzgórek (pasztet podczas stygnięcia lekko zapadnie się na środku). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około godzinę lub trochę dłużej. Można pod koniec pieczenia przykryć pasztet folią gdyby za bardzo się rumienił.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2015/09/Pasztet-z-cukinii.html