Wykonanie
Przyznam się szczerze, że jeszcze nigdy nie robiłam warzywnego pasztetu, ale po tym wiem na pewno, że w przyszłości
będę różne różne jego wariacje :) Niestety jednak nie za często, bo rodzinka choć nie wzbrania się od warzyw, to raczej jest mięsożerna :)
Składniki:8o dag
cukinii,2 duże
cebule,2 ząbki
czosnku,2 średnie
marchewki,5 łyżek
kaszy manny lub
bułki tartej,5 łyżek
otrębów owsianych,3
jajka,1, 5 łyżeczki
soli,1 łyżka
majeranku,
pieprz,
olej do przesmażenia
cebuli.
Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na około 20 minut, aby
cukinia puściła
wodę. W międzyczasie
marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a
cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na rumiano. Pod koniec smażenia dodajemy
czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie odcisnąć
cukinię. Dodać
cebulę,
kaszę mannę,
otręby i
marchewkę. Wszystko wymieszać, dodać
przyprawy. Przełożyć do keksówki wysmarowanej
masłem i obsypanej
bułką tartą, piec w temp. 175 ° C przez 1 godzinę.