Wykonanie

Do Świąt Wielkanocnych coraz bliżej. Polecam mój przepis na fantastyczną w smaku babkę. Przygotowanie zajmuję właściwie tyle czasu, ile przygotowanie
biszkoptu.Składniki

2 płaskie szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki
mąki ziemniaczanej3/4 szklanki
cukru5 dużych jaj20 dag
masła3-4 łyżki
olejuokoło 0,5 szklanki chudej
śmietany lub
jogurtu naturalnego15 dag
bakalii1 kopiasta łyżeczka
proszku do pieczenia lub
sodkisok z połówki
cytrynyaromat migdałowyszczypta
soli
PrzygotowaniePrzepis na filmie1.
Bakalie typu
rodzynki,
żurawina myję pod bieżącą
wodą. Po czym przelewam je jeszcze wrzątkiem i osączam na sicie.2.
Mąki przesiewam na sicie i pozbywam się grudek. Dodaję do nich
proszek do pieczenia i dokładnie mieszam.3. Ubijam
białka ze szczyptą
soli (
jajka powinny
mieć temperaturę pokojową). Kiedy są zmiksowane na sztywno, dodaję około jednej łyżki
cukru i chwilę miksuję. Dzięki temu piana jest utrwalona i spokojnie można przystąpić do miksowania
masła z
cukrem do kremowej konsystencji (jeśli będzie to prawdziwe
masło bez barwników, zbieleje - najważniejsze jednak, żeby
cukier się rozpuścił a konsystencja była kremowa).4. Wsypuję do sypkich składników wszystkie
bakalie i dokładnie mieszam, co zapobiegnie ich opadaniu na dno formy. Formę smaruję tłuszczem i obsypuję
bułką tartą, żeby ułatwić sobie wyjmowanie babki po upieczeniu.5. Do zmiksowanego
masła dodaję pojedynczo
żółtka, za każdym razem krótko miksuję do jednolitej masy. Dodaję
olej, chwile miksuję. Po czym dodaję
sok z cytryny, aromat i znowu chwilę miksuję. Na końcu dodaję
śmietanę i ponownie krótko miksuję do jednolitej konsystencji. Piekarnik nagrzewam do 175 stopni C. (środkowa półka, grzałka góra-dół)6. Łącze masę
maślano-jajeczną z
mąkami. Jeśli masa jest bardzo gęsta, możemy dodać kilka łyżek chudej
śmietany lub
jogurtu zanim dodamy pianę z
białek. Po czym dodajemy partiami ubite
białka i rozrzedzamy masę. Puszyste ciasto wkładamy do formy. Piekłam ciasto około 50 minut w temperaturze 175 stopni C. Podawanie czasu jest terminem umownym a metoda patyczka jest najważniejsza - jeśli nie ma na nim śladu surowego ciasta, wyjmujemy je, gdyż nadmierne pieczenie również ciastu nie służy.Przygotowanie lukru3/4 szklanki
cukru pudru, 1
białko (
jajko trzeba dobrze umyc i sparzyć) lub bez
białka i ciut
soku z cytryny dla lepszego smaku.Ucieramy
cukier puder z
białkiem lub tylko z
sokiem z cytryny. Dodajemy soku tyle, żeby powstał lśniący
lukier - kiedy zbyt rzadki dodajemy trochę
cukru pudru, kiedy za gęsty -
soku z cytryny.Polecambabkę
pomarańczową błyskawiczną: LINKbabkę szybką z
kakao LINKbabkę
marchewkową LINKPolecam łatwą do przygotowania wielkanocną
sałatkę z
kurczakiem :

Smacznego! Wesołych smakowitych Świąt WielkanocnychDziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze.Pozdrawiam Weronika