ßßß Cookit - przepis na Babka piaskowa z bakaliami. Pyszności!

Babka piaskowa z bakaliami. Pyszności!

nazwa

Wykonanie

Do Świąt Wielkanocnych coraz bliżej. Polecam mój przepis na fantastyczną w smaku babkę. Przygotowanie zajmuję właściwie tyle czasu, ile przygotowanie biszkoptu.
Składniki
2 płaskie szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
5 dużych jaj
20 dag masła
3-4 łyżki oleju
około 0,5 szklanki chudej śmietany lub jogurtu naturalnego
15 dag bakalii
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia lub sodki
sok z połówki cytryny
aromat migdałowy
szczypta soli
Przygotowanie
Przepis na filmie
1. Bakalie typu rodzynki, żurawina myję pod bieżącą wodą. Po czym przelewam je jeszcze wrzątkiem i osączam na sicie.
2. Mąki przesiewam na sicie i pozbywam się grudek. Dodaję do nich proszek do pieczenia i dokładnie mieszam.
3. Ubijam białka ze szczyptą soli (jajka powinny mieć temperaturę pokojową). Kiedy są zmiksowane na sztywno, dodaję około jednej łyżki cukru i chwilę miksuję. Dzięki temu piana jest utrwalona i spokojnie można przystąpić do miksowania masła z cukrem do kremowej konsystencji (jeśli będzie to prawdziwe masło bez barwników, zbieleje - najważniejsze jednak, żeby cukier się rozpuścił a konsystencja była kremowa).
4. Wsypuję do sypkich składników wszystkie bakalie i dokładnie mieszam, co zapobiegnie ich opadaniu na dno formy. Formę smaruję tłuszczem i obsypuję bułką tartą, żeby ułatwić sobie wyjmowanie babki po upieczeniu.
5. Do zmiksowanego masła dodaję pojedynczo żółtka, za każdym razem krótko miksuję do jednolitej masy. Dodaję olej, chwile miksuję. Po czym dodaję sok z cytryny, aromat i znowu chwilę miksuję. Na końcu dodaję śmietanę i ponownie krótko miksuję do jednolitej konsystencji. Piekarnik nagrzewam do 175 stopni C. (środkowa półka, grzałka góra-dół)
6. Łącze masę maślano-jajeczną z mąkami. Jeśli masa jest bardzo gęsta, możemy dodać kilka łyżek chudej śmietany lub jogurtu zanim dodamy pianę z białek. Po czym dodajemy partiami ubite białka i rozrzedzamy masę. Puszyste ciasto wkładamy do formy. Piekłam ciasto około 50 minut w temperaturze 175 stopni C. Podawanie czasu jest terminem umownym a metoda patyczka jest najważniejsza - jeśli nie ma na nim śladu surowego ciasta, wyjmujemy je, gdyż nadmierne pieczenie również ciastu nie służy.
Przygotowanie lukru
3/4 szklanki cukru pudru, 1 białko (jajko trzeba dobrze umyc i sparzyć) lub bez białka i ciut soku z cytryny dla lepszego smaku.
Ucieramy cukier puder z białkiem lub tylko z sokiem z cytryny. Dodajemy soku tyle, żeby powstał lśniący lukier - kiedy zbyt rzadki dodajemy trochę cukru pudru, kiedy za gęsty - soku z cytryny.
Polecam
babkę pomarańczową błyskawiczną: LINK
babkę szybką z kakao LINK
babkę marchewkową LINK
Polecam łatwą do przygotowania wielkanocną sałatkę z kurczakiem :
Smacznego! Wesołych smakowitych Świąt Wielkanocnych
Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze.
Pozdrawiam Weronika
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2014/03/babka-piaskowa-z-bakaliami-pysznosci.html