Wykonanie
Jogurtowo -
kakaowe muffinki z
płatkami migdałowymi, to kolejna propozycja na ten prosty wypiek. Najzwyklejsze, a takie urocze :)

Składniki (12 muffinów):170 g
mąki pszennej130 g
cukru1/2 płaskiej łyżeczki
sody1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli1 czubata łyżeczka
kakao2
jajka160 g
jogurtu naturalnego60 g roztopionego i ostudzonego
masła1 łyżeczka
olejku migdałowego1 czubata łyżka
płatków migdałowychWykonanie:Wszystkie składniki podczas robienia ciasta na muffinki muszą być w temperaturze pokojowej.Przygotowujemy dwie miski: mniejszą i większą.Do mniejszej miski wsypujemy wszystkie składniki suche:
mąkę,
cukier,
sodę,
proszek do pieczenia,
sól,
kakao. Całość mieszamy.Do większej miski wbijamy
jajka i je roztrzepujemy widelcem (chwilę - około 10 sekund). Do
jajek dolewamy wszystkie składniki mokre:
jogurt,
masło i
olejek migdałowy. Całość chwilę mieszamy widelcem (ponownie około 10 sekund).Do składników mokrych wsypujemy składniki suche i całość jeszcze raz mieszamy (jak najkrócej - tylko do połączenia się składników).Tak przygotowane ciasto rozkładamy w papilotkach do muffinów. Ciasto wkładamy do 3/4 wysokości papilotek.Muffiny po wierzchu posypujemy
płatkami migdałowymi.Muffiny wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 25 minut (do suchego patyczka). Ja piekę bez termoobiegu: grzałka górna + grzałka dolna.Smacznego :)