Wykonanie
Swojski pasztecik jest po prostu super. Uwielbiam go zwłaszcza z
ćwikłą - dla mnie to idealne połączenie na śniadanko w czasie Świąt. Przepis jest naprawdę prosty a pasztet pyszny, pomimo, że nie ma w nim żadnych tłustych
boczków i tak dalej. Według tej samej receptury można z powodzeniem zrobić pasztet z
królika,
wołowiny,
wieprzowiny lub mieszanki
mięs. Polecam...Składniki:
Na formę około 30 cm x 10 cm potrzeba:około 80 dag
mięsa indyczego lub innego chudego
mięsa25 dag
wątróbki z kurczaka (z
indyka o dziwo... bardzo tłusta)2 średnie
pietruszki2 średnie
marchewki2 małe
cebule1 ząbek
czosnkuskrawek
selera1
bułka czerstwakilka gałązek
tymianku1 łyżeczka
ziół prowansalskichszczypta suszonego lub świeżego
rozmarynu1
liść laurowy1-2 ziarna
ziela angielskiegopłaska łyżeczka startej
gałki muszkatołowej4-5 łyżek
oleju do podsmażenia
mięsa i warzyw3
jajasól,
pieprz do smakuokoło 400 ml
wody lub
bulionuPrzygotowanie1. Myjemy i obieramy warzywa.
Cebulkę i jarzyny kroimy dowolnie, bo i tak trafią do mielenia2. Umyte i osuszone
mięso kroimy na wygodne porcje do podsmażania i mielenia3.
Wątróbkę oczyszczamy, sprawdzamy czy nie ma w niej goryczkowatych woreczków żółciowych, myjemy i osączamy4. Na rozgrzanym
oleju podsmażamy posolone delikatnie
mięso, po 1-2 minuty z każdej strony i dodajemy
cebulkę. Mieszamy i po chwili dorzucamy resztę warzyw i
przyprawy oprócz
gałki muszkatołowej. Podsmażamy przez moment i dolewamy
wodę lub
bulion warzywny. W przypadku
indyka całość dusimy około 30 minut. Jeśli jest to na przykład
wieprzowina, wyjmujemy warzywa, jak się ugotują a
mięsko dusimy jeszcze jakiś czas do miękkości.
5. Do sosu, w którym dusiły się warzywa, wrzucamy
wątróbkę i gotujemy krótko około 2 -3 minut i wyjmujemy z sosu.6. W sosie, który pozostał po duszeniu moczymy
bułkę.7. Przestudzone
mięso, warzywa,
wątróbkę i
bułkę mielimy dwa
razy8. Próbujemy masę, korygujemy smak i doprawiamy jeszcze startą
gałką muszkatołową. Na samym końcu dodajemy
jajka surowe i dokładnie mieszamy. Układamy w gotowych foremkach aluminiowych lub wykładamy formę folią, smarujemy niewielką ilością
oleju i układamy masę, dobrze uciskając. Wygładzamy wierzch. Można go posmarować
olejem i zrobić przy pomocy widelca jakieś wzorki.9. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
10. Pasztet kiedy przestygnie wyjmujemy z formy.