ßßß Cookit - przepis na Sero-mak z galaretką i borówką amerykańską

Sero-mak z galaretką i borówką amerykańską

nazwa

Wykonanie

Mako-sernik lub sero-mak, jak kto woli - to ciasto skondensowanych potrzeb, głębokie, bogate w najlepsze składniki. Jego wada to kaloryczność. Nie bójmy się jej. Po prostu jedzmy go częściej, ale w mniejszych porcjach. Ser, jaja to źródło cennego białka, wapnia, żelaza, witamin z grupy B, witaminy E i wiele śladowych makro mikroelementów. Mak ma mnóstwo białka (na 100 gram aż 19,5 g) i rewelacyjnie dużo wapnia - 1400 mg/100 gram a także żelaza - 12 mg/100gram. Dla kobiet, jest więc bezcenny w walce z chorobami kości, stawów i ogólnym starzeniem. Dodatkowo mako-sernik można wzbogacić galaretką - żródło kolastyny i borówkami amerykańskimi - bogactwo antyoksydantów. W małej porcji ciasta około 50 gram dostarczymy mnóstwo cennych wartości i w przybliżeniu 250 kalorii. Wystarczy mniej słodzić masy, serową i makową, by ograniczyć kalorie, zwłaszcza te niepotrzebne. Wówczas, kawę lub herbatkę najlepiej kosztować na gorzko, gdyż i tak nie da się w nich wyczuć pożądanej słodyczy
Składniki
paczka biszkoptów (około 150 gram)
40 dag maku - mielimy w młynku do kawy i przez 10 minut gotujemy w 0,5 litra wody (nie w mleku, bo jak się ono lekko przypali, popsuje nam cały smak sero-maku) z 4 łyżkami cukru, na maleńkim ogniu ok. 10 minut i odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy 100 gram rodzynków, 2 łyżki śmietany, 1 łyżkę kakao, 1 budyń lub 3 łyżki kaszy manny, 1 łyżkę dżemu, 2 żółtka, aromat migdałowy a na koniec porcjami, pianę z białek
60 dag twarogu półtłustego (mielimy w maszynce, dodajemy 4 żółtka, 5 łyżek cukru , szczyptę soli, aromat migdałowy, 4 łyżki śmietany, 0,5 szklanki mleka, 1 budyń a na końcu delikatnie, porcjami - pianę z białek)
1,5 galaretki rozpuszczamy w 0,7 litra gorącej wody
150 gram borówek amerykańskich lub innych, aktualnie dostępnych owoców.
Przygotowanie
Zaczynamy od maku. Mozna go zmielić w maszynce, zaraz po serze. W formie 25cm x 40cm, wykładamy biszkopty i skrapiamy wodą z sokiem z cytryny. Naturalnie można upiec biszkopt, ale nie jest to konieczne. Obie masy przygotowujemy, jak wyżej, oprócz jednego szczegółu: dodawania piany z białek. Robimy to w ostatnich minutach przed włożeniem do piekarnika, którego należy wcześniej włączyć na 180 stopni. Dobrze jest dodać, w końcowej fazie ubijania białek, łyżeczkę cukru, by ją utrwalić. Dzięki tym zabiegom, nasz wypiek będzie delikatny i puszysty. Najpierw wykładamy masę makową a na nią, łyżką, zaczynając od brzegów, masę serową i szybko wstawiamy do piekarnika. Nie zaglądamy do piekarnika przez najbliższe 50 minut. Kiedy się dobrze zrumieni, wyłączamy piekarnik, pozostawiając w nim ciasto na jakieś 20 minut. Wystawiamy i studzimy sero-mak. Przygotowujemy galaretkę, którą szybko można schłodzić, wstawiając do misy z zimną wodą. Sero-mak zostawiamy w formie i nie oddzielamy od jej brzegów. Kiedy dobrze wystygnie, układamy owoce, wkładamy do lodówki na kilka minut. Po czym wyjmujemy z lodówki w i wylewamy tężejącą galaretkę. Ciasto po dwóch godzinach jest gotowe, oczywiście można wcześniej, ale serniki i makowce lubią dojrzewać. Zobacz film seromak z truskawką lub jego szczegółowy przepis . Odradzam kupno makowcy w cukierniach letnią porą, są przeważnie sfermentowane i bardzo niesmaczne. Nie dawno padłam ofiarą łakomstwa, skuszona wyglądem rolady makowej w cukierni, która, ku mojemu wielkiemu rozczarowaniu, musiała trafić do kosza.
Seromak, wbrew tej całej przepiso-pisaninie, jest bardzo łatwym, szybkim - zawsze eleganckim, super smacznym ciastem - gorąco polecam!
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2012/07/sero-mak-z-galaretka.html