Wykonanie
Mako-sernik lub
sero-
mak, jak kto woli - to ciasto skondensowanych potrzeb, głębokie, bogate w najlepsze składniki. Jego wada to kaloryczność. Nie bójmy się jej. Po prostu jedzmy go częściej, ale w mniejszych porcjach.
Ser,
jaja to źródło cennego
białka, wapnia, żelaza, witamin z grupy B, witaminy E i wiele śladowych makro mikroelementów.
Mak ma mnóstwo
białka (na 100 gram aż 19,5 g) i rewelacyjnie dużo wapnia - 1400 mg/100 gram a także żelaza - 12 mg/100gram. Dla kobiet, jest więc bezcenny w walce z chorobami kości, stawów i ogólnym starzeniem. Dodatkowo
mako-sernik można wzbogacić
galaretką - żródło kolastyny i
borówkami amerykańskimi - bogactwo antyoksydantów. W małej porcji ciasta około 50 gram dostarczymy mnóstwo cennych wartości i w przybliżeniu 250 kalorii. Wystarczy mniej słodzić masy,
serową i
makową, by ograniczyć kalorie, zwłaszcza te niepotrzebne. Wówczas,
kawę lub
herbatkę najlepiej kosztować na gorzko, gdyż i tak nie da się w nich wyczuć pożądanej
słodyczySkładnikipaczka
biszkoptów (około 150 gram)40 dag
maku - mielimy w młynku do
kawy i przez 10 minut gotujemy w 0,5 litra
wody (nie w
mleku, bo jak się ono lekko przypali, popsuje nam cały smak
sero-
maku) z 4 łyżkami
cukru, na maleńkim ogniu ok. 10 minut i odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy 100 gram
rodzynków, 2 łyżki
śmietany, 1 łyżkę
kakao, 1
budyń lub 3 łyżki
kaszy manny, 1 łyżkę
dżemu, 2
żółtka,
aromat migdałowy a na koniec porcjami, pianę z
białek60 dag
twarogu półtłustego (mielimy w maszynce, dodajemy 4
żółtka, 5 łyżek
cukru , szczyptę
soli,
aromat migdałowy, 4 łyżki
śmietany, 0,5 szklanki
mleka, 1
budyń a na końcu delikatnie, porcjami - pianę z
białek)1,5
galaretki rozpuszczamy w 0,7 litra gorącej
wody150 gram
borówek amerykańskich lub innych, aktualnie dostępnych
owoców.PrzygotowanieZaczynamy od
maku. Mozna go zmielić w maszynce, zaraz po
serze. W formie 25cm x 40cm, wykładamy
biszkopty i skrapiamy
wodą z sokiem z
cytryny. Naturalnie można upiec
biszkopt, ale nie jest to konieczne. Obie masy przygotowujemy, jak wyżej, oprócz jednego szczegółu: dodawania piany z
białek. Robimy to w ostatnich minutach przed włożeniem do piekarnika, którego należy wcześniej włączyć na 180 stopni. Dobrze jest dodać, w końcowej fazie ubijania
białek, łyżeczkę
cukru, by ją utrwalić. Dzięki tym zabiegom, nasz wypiek będzie delikatny i puszysty. Najpierw wykładamy masę
makową a na nią, łyżką, zaczynając od brzegów, masę
serową i szybko wstawiamy do piekarnika. Nie zaglądamy do piekarnika przez najbliższe 50 minut. Kiedy się dobrze zrumieni, wyłączamy piekarnik, pozostawiając w nim ciasto na jakieś 20 minut. Wystawiamy i studzimy
sero-
mak. Przygotowujemy
galaretkę, którą szybko można schłodzić, wstawiając do misy z zimną
wodą.
Sero-
mak zostawiamy w formie i nie oddzielamy od jej brzegów. Kiedy dobrze wystygnie, układamy
owoce, wkładamy do lodówki na kilka minut. Po czym wyjmujemy z lodówki w i wylewamy tężejącą
galaretkę. Ciasto po dwóch godzinach jest gotowe, oczywiście można wcześniej, ale serniki i makowce lubią dojrzewać. Zobacz film seromak z
truskawką lub jego szczegółowy przepis . Odradzam kupno makowcy w cukierniach letnią
porą, są przeważnie sfermentowane i bardzo niesmaczne. Nie dawno padłam ofiarą łakomstwa, skuszona wyglądem rolady makowej w
cukierni, która, ku mojemu wielkiemu rozczarowaniu, musiała trafić do kosza.Seromak, wbrew tej całej przepiso-pisaninie, jest bardzo łatwym, szybkim - zawsze eleganckim, super smacznym
ciastem - gorąco polecam!