Wykonanie
Wyśmienita kombinacja składników - prawdziwa uczta dla podniebienia! Jeśli jesteście smakoszami makowców i serników, jak, ja, nawet
maleńki kawałek seromaku, zaspokoi Wasze wymagania. To ciasto najlepiej robić etapami,
między innymi zajęciami w kuchni. Już z rana lub na noc, można zalać
mak wrzątkiem, podprażyć go przez minutę (dlatego nie używam do tego celu
mleka, by ewentualny nieciekawy smak, z przysmażenia, nie popsuł mi finalnego efektu).Składniki na masę
serowąokoło 0,5 kg półtłustego
twarogu1 szklanka
mleka0,5 szklanki drobnego
cukru2 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
oleju2
żółtka3
białkaszczypta
soliaromat (latem używam aromatów
cytrusowych)Przygotowanie masy serowej
Ser mielimy zawsze przed
makiem, by uniknąć kłopotliwego mycia. Robimy to dwa
razy. Ubijamy
białka ze
solą na sztywno, jak do
biszkoptu, dodając pod koniec
cukier w kilku rzutach. Do
zmielonego sera dodajemy
żółtka,
olej, aromat,
mąkę ziemniaczaną, część
mleka (dodałam od razu całe
mleko, z pośpiechu. Przez to, przy użyciu robota, ochlapałam nieco wszystko, co w pobliżu). Kiedy wszystkie składniki zmiksujemy na jednolitą masę, dodajemy doń ubite
białko z
cukrem tak, jakbyśmy robili
biszkopt, w kilku porcjach. Nie obawiajcie się, ze masa serowa jest rzadka, ona w piekarniku idealnie się zetnie a do tego będzie puszysta, wilgotna, słowem doskonała. Masę
serową wylewamy na masę
makową, która jako pierwsza wykładana jest na przygotowany wcześniej spód. Przepis na pyszne ciasto tutajSkładniki na masę
makowąokoło 35 dag
makuokoło 0,5 litra wrzącej
wody1 łyzka
kaszy manny2
jajapół szklanki
cukru2 łyżki
oleju lub
śmietany 18% (lub 1 łyżka
masła)2 łyżki
rodzynek (powinny być przepłukane wrzątkiem)1-2 łyżki
skórki pomarańczowej (idealny przepis)2 łyżki kwaskowatego
dżemu lub powidełszczypta
soli1 łyżeczka
kakao (opcjonalnie)2 łyzki posiekanych
orzechów (opcjonalnie)szczypta
soliPrzygotowanie masy makowej
Mak prażymy około minuty na niewielkim płomieniu. Odstawiamy i przykrywamy szczelną pokrywą, by porządnie spęczniał, najlepiej na kilka godzin.
Mak mielimy przynajmniej 3
razy (mielenie, jak i inne zajęcia, można zlecić pętającym się po domu łasuchom).Ubijamy
białka z
solą na sztywno, dodając pod koniec
cukier partiami. Do
maku dodajemy pozostałe składniki i wstępnie mieszamy. Na koniec rozrzedzamy masę
makową 1/3 piany, później następną jej częścią i ostatnią. Rozluźnioną masą
makową dokładnie i równo pokrywamy chłodne ciasto a na nią wlewamy masę
serową. Piekarnik nastawiamy odpowiednio wcześniej na 180 stopni i pieczemy seromak około 50 minut.
Przygotowanie
truskawek i
galaretkiPotrzebujemy 2
galaretki truskawkowe i około 70 dag ładnych, aromatycznych i dużych
owoców. Umyte i osączone
truskawki kroimy na grube plastry i posypujemy przynajmniej 1 łyżeczką
cukru pudru. Delikatnie mieszamy i wkładamy do lodówki.
Galaretki latem, podczas upałów rozpuszczamy w 0,8 litra gorącej
wody i dobrze mieszamy do jednolitej gęstości. Na upieczonym zimnym seromaku układamy
truskawki, sok można dodać do
galaretki (dobrze pomyśleć o tym, zanim dodamy całość
wody do
galaretki). Ciasto wkładamy do lodówki. Kiedy
galaretka gęstnieje, wyjmujemy seromak z
owocami i pokrywamy, przy pomocy łyżki,
owoce i ciasto. Jeśli wylejecie
galaretkę od razu, podbije
truskawki do góry lub je poprzesuwa a tego byśmy nie chcieli... Zobacz przepis na błyskawiczny seromak z
borówką amerykańską . Seromak już po godzinie jest smakowity a po kilku, jeszcze lepszy... Polecam!!!