Wykonanie
Moje najlepsze świąteczne smaki z dzieciństwa to m.in. makowiec, babka i oczywiście sernik według przepisu mamy :)
składniki:750 g
twarogu trzykrotnie mielonego180 g
masła1,5 szklanki
cukru5
jajek (
żółtka oddzielić od
białek)2 łyżki
mąki ziemniaczanej1
cukier waniliowyopcjonalnie:
skórka pomarańczowarodzynkiorzechywykonanie:
Żółtka utrzeć z
cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać
masło,
cukier waniliowy,
mąkę ziemniaczaną. Do gotowej masy partiami dodawać
twaróg. Miksować do otrzymania jednolitej, gładkiej masy.
Białka ubić na sztywną pianę. Przełożyć do masy serowej i przy pomocy łyżki delikatnie wymieszać (nie za długo aby piana nie opadła).Formę do ciasta natłuścić i posypać
bułką tarą. Ciasto przełożyć do blachy. Piec w temperaturze ok. 180 º C przez ok. 60 minut do złotego koloru.Ja upiekłem sernik z ok. 1 , 5 porcji.Smacznego! :)WESOŁYCH ŚWIĄT! :)