ßßß
oprócz składników na ciasto i nadzienie z sera potrzeba około 5 średnich słodko-kwaskowych jabłek - użyłam do Smakusia tortownicy o średnicy dwadzieścia pięć centymetrów5 łyżek kopiastych mąki pszennej1 łyżka z brzuszkiem mąki ziemniaczanej3 żółtka4 białka3-4 łyżki ciepłej lub gorącej wody4 łyżeczki kakao holenderskiegopół szklanki cukru1/4 szklanki oleju lub 125 gram roztopionego masła1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta solistarta skórka z pomarańczy lub inny aromatSkładniki na masę serową
250 gram półtłustego twarogu1 żółtko2-3 łyżki śmietany 18 lub 30%1/4 szklanki drobnego cukru1 kopiasta łyżka mąki pszennejkilka kropel esencji lub migdałowego olejkustarta skórka z pomarańczyszczypta soliPrzygotowanieZobacz przepis na filmie1. Obieram umyte jabłka i kroję w ósemki. Można je pokropić sokiem z cytryny, by nie zmieniły koloru, zanim trafią do ciasta.2. Przygotowuję masę serową. W misce widelcem rozdrabniam ser, nie miażdżę go ani długo nie mieszam. Ma krupy i wygląda na początku, jak kruszonka. Kompletnie się tym nie przejmuję. Dodaję na raz - żółtko, cukier, mąkę, śmietanę, startą skórkę z pomarańczy, szczyptę soli i kilka kropel migdałowego olejku. Krótko mieszam kaszkowatą masę i odstawiam.3. Zaczynam robić ciasto. Zrobiłam go metodą biszkoptową, ubijając białka osobno (do białek dodaję trochę soli). Kiedy są sztywne, dodaję w dwóch rzutach cukier. Dobrze miksuję na bezę. Piekarnik nastawiam na180 stopni C. Do białek dodaję stopniowo po żółtku i bardzo krótko miksuję. Do oleju dodaję gorącą wodę. Mieszam i dodaję stopniowo do masyżółtkowo-białkowej. Po czym dosypuję trochę startej skórki z pomarańczy i w dwóch partiach wymieszane suche składniki - mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao, proszek do pieczenia. Ostrożnie mieszam całość, tylko do połączenia składników. Wylewam ciasto do formy, wyłożonej papierem (tylko spód a boki posmarowałam cienką warstwą oleju)Polecam drugi sposób na to samo ciasto - łatwy i pewnya. Ubijam całe jaja z cukrem, wodą i soląb. Kiedy masa zjaśnieje i powiększy objętość, dodaję wymieszane suche składniki.c. krótko miksuję całość i wlewam do formy. Na to kładę jabłka a na nie porcyjki sera i wstawiam do piekarnika.4. Na cieście ciasno ułożyłam jabłka. Posypuję je niedbale serem - kupka koło kupki i wstawiam do piekarnika na około 45 minut. Przedłużyłam czas do 50 minut, bo patyczek, którym sprawdzałam ciasto miał ślady surowego ciasta - patyczek może być wilgotny, bo są w nim owoce, ale nie może mieć surowego klejącego się ciasta.Jeśli spodobał Ci się przepis, Polub na Facebooku. Będzie mi bardzo miło...
Pozdrawiam Weronika