Wykonanie

Poszukiwanie nowych smaków, nie zawsze przynosi pożądany efekt, ale to ciasto zasługuje sobie na miano Smakusia. Ładnie się prezentuje, jest rewelacyjne w smaku i wbrew poniższej pisaninie, tanie i łatwe do przygotowania. Kwaskowe słodkie
jabłka mieszają się z prosto przyrządzonym a mimo to bardzo pysznym
serem, przypominającym nieco smak nadzienia z popularnych drożdżówek. Polecam!Składniki na ciasto
czekoladowe
oprócz składników na ciasto i nadzienie z
sera potrzeba około 5 średnich słodko-kwaskowych
jabłek - użyłam do Smakusia tortownicy o średnicy dwadzieścia pięć centymetrów5 łyżek kopiastych
mąki pszennej1 łyżka z brzuszkiem
mąki ziemniaczanej3
żółtka4
białka3-4 łyżki ciepłej lub gorącej
wody4 łyżeczki
kakao holenderskiegopół szklanki
cukru1/4 szklanki
oleju lub 125 gram roztopionego
masła1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
solistarta skórka z
pomarańczy lub inny aromatSkładniki na masę
serową
250 gram półtłustego
twarogu1
żółtko2-3 łyżki
śmietany 18 lub 30%1/4 szklanki drobnego
cukru1 kopiasta łyżka
mąki pszennejkilka kropel esencji lub
migdałowego olejkustarta skórka z
pomarańczyszczypta
soliPrzygotowanieZobacz przepis na filmie1. Obieram umyte
jabłka i kroję w ósemki. Można je pokropić
sokiem z cytryny, by nie zmieniły koloru, zanim trafią do ciasta.2. Przygotowuję masę
serową. W misce widelcem rozdrabniam
ser, nie miażdżę go ani długo nie mieszam. Ma krupy i wygląda na początku, jak kruszonka. Kompletnie się tym nie przejmuję. Dodaję na raz -
żółtko,
cukier,
mąkę,
śmietanę, startą skórkę z
pomarańczy, szczyptę
soli i kilka kropel
migdałowego olejku. Krótko mieszam kaszkowatą masę i odstawiam.3. Zaczynam robić ciasto. Zrobiłam go metodą
biszkoptową, ubijając
białka osobno (do
białek dodaję trochę
soli). Kiedy są sztywne, dodaję w dwóch rzutach
cukier. Dobrze miksuję na
bezę. Piekarnik nastawiam na180 stopni C. Do
białek dodaję stopniowo po
żółtku i bardzo krótko miksuję. Do
oleju dodaję gorącą
wodę. Mieszam i dodaję stopniowo do masy
żółtkowo-
białkowej. Po czym dosypuję trochę startej skórki z
pomarańczy i w dwóch partiach wymieszane suche składniki -
mąkę pszenną,
mąkę ziemniaczaną,
kakao,
proszek do pieczenia. Ostrożnie mieszam całość, tylko do połączenia składników. Wylewam ciasto do formy, wyłożonej papierem (tylko spód a boki posmarowałam cienką warstwą
oleju)Polecam drugi sposób na to samo ciasto - łatwy i pewnya. Ubijam całe
jaja z
cukrem,
wodą i
soląb. Kiedy masa zjaśnieje i powiększy objętość, dodaję wymieszane suche składniki.c. krótko miksuję całość i wlewam do formy. Na to kładę
jabłka a na nie porcyjki
sera i wstawiam do piekarnika.4. Na cieście ciasno ułożyłam
jabłka. Posypuję je niedbale
serem - kupka koło kupki i wstawiam do piekarnika na około 45 minut. Przedłużyłam czas do 50 minut, bo patyczek, którym sprawdzałam ciasto miał ślady surowego ciasta - patyczek może być wilgotny, bo są w nim
owoce, ale nie może
mieć surowego klejącego się ciasta.Jeśli spodobał Ci się przepis, Polub na Facebooku. Będzie mi bardzo miło...

Pozdrawiam Weronika