ßßß Cookit - przepis na Ciasto w kratkę: kakaowo-serowe

Ciasto w kratkę: kakaowo-serowe

nazwa

Wykonanie

Kratka była, i to jaka! Pod wpływem pieczenia zniknęła, w niektórych miejscach opadła, ale to wszystko mało ważne. Ciasto kakaowe w połączeniu z masą serowo-budyniową jest przepyszne. Ciemne ciasto jest niesamowicie lekkie, puszyste... ser nadaje zdecydowanego charakteru. Zapach podczas pieczenia... mmm, musicie sami się przekonać. Przepis znalazłam na pewnej stronie, jednak dokonałam drobnych modyfikacji - zarówno w sposobie przygotowania, jak i na liście składników.
Składniki (na tortownicę o śr. 24 cm):
- 5 jajek (białka i żółtka oddzielnie),
- szczypta soli,
- 180 g cukru,
- 125 ml wody,
- 125 ml oleju,
- 220 g mąki pszennej,
- 4 łyżeczki kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- masa serowa: 250 g twarogu (do serników), 1 budyń (waniliowy; ja użyłam bananowego), 50 g cukru (jeśli budyń jest z dodatkiem cukru, należy dodać go mniej).
Białka ubijamy w mikserze na sztywną pianę (sól dodajemy po kilku sekundach miksowania, gdy białka się lekko spienią). Pod koniec dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku, nie przerywając miksowania. Następnie - dodajemy olej i wodę, delikatnie, powoli, ciągle miksując. Gdy składniki dokładnie się połączą, mikser wyłączamy, dodajemy przesiane: mąkę, proszek i kakao. Delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki. Ciasto umieszczamy w przygotowanej tortownicy (należy ją wcześniej posmarować masłem i obsypać bułką tartą lub użyć silikonowej). W misce umieszczamy ser, proszek budyniowy oraz cukier. Miksujemy do połączenia. Masę przekładamy do szprycy (lub woreczka foliowego i ucinamy malutki róg). Na masie czekoladowej (na wierzchu) tworzymy kratkę z masy serowej, do zużycia całości. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka (ok. 40 min.). Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/10/ciasto-w-kratke-czekoladowo-serowe.html