ßßß
 
            
         Składniki (na tortownicę o śr. 24 cm):- 5 jajek (białka i żółtka oddzielnie),- szczypta soli,- 180 g cukru,- 125 ml wody,- 125 ml oleju,- 220 g mąki pszennej,- 4 łyżeczki kakao,- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,- masa serowa: 250 g twarogu (do serników), 1 budyń (waniliowy; ja użyłam bananowego), 50 g cukru (jeśli budyń jest z dodatkiem cukru, należy dodać go mniej).
Składniki (na tortownicę o śr. 24 cm):- 5 jajek (białka i żółtka oddzielnie),- szczypta soli,- 180 g cukru,- 125 ml wody,- 125 ml oleju,- 220 g mąki pszennej,- 4 łyżeczki kakao,- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,- masa serowa: 250 g twarogu (do serników), 1 budyń (waniliowy; ja użyłam bananowego), 50 g cukru (jeśli budyń jest z dodatkiem cukru, należy dodać go mniej). Białka ubijamy w mikserze na sztywną pianę (sól dodajemy po kilku sekundach miksowania, gdy białka się lekko spienią). Pod koniec dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku, nie przerywając miksowania. Następnie - dodajemy olej i wodę, delikatnie, powoli, ciągle miksując. Gdy składniki dokładnie się połączą, mikser wyłączamy, dodajemy przesiane: mąkę, proszek i kakao. Delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki. Ciasto umieszczamy w przygotowanej tortownicy (należy ją wcześniej posmarować masłem i obsypać bułką tartą lub użyć silikonowej). W misce umieszczamy ser, proszek budyniowy oraz cukier. Miksujemy do połączenia. Masę przekładamy do szprycy (lub woreczka foliowego i ucinamy malutki róg). Na masie czekoladowej (na wierzchu) tworzymy kratkę z masy serowej, do zużycia całości. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka (ok. 40 min.). Smacznego!
Białka ubijamy w mikserze na sztywną pianę (sól dodajemy po kilku sekundach miksowania, gdy białka się lekko spienią). Pod koniec dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku, nie przerywając miksowania. Następnie - dodajemy olej i wodę, delikatnie, powoli, ciągle miksując. Gdy składniki dokładnie się połączą, mikser wyłączamy, dodajemy przesiane: mąkę, proszek i kakao. Delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki. Ciasto umieszczamy w przygotowanej tortownicy (należy ją wcześniej posmarować masłem i obsypać bułką tartą lub użyć silikonowej). W misce umieszczamy ser, proszek budyniowy oraz cukier. Miksujemy do połączenia. Masę przekładamy do szprycy (lub woreczka foliowego i ucinamy malutki róg). Na masie czekoladowej (na wierzchu) tworzymy kratkę z masy serowej, do zużycia całości. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka (ok. 40 min.). Smacznego!