ßßß Cookit - przepis na Biszkopt Kakaowy Z 3 Jaj

Biszkopt Kakaowy Z 3 Jaj

nazwa

Wykonanie

(na tym zdjęciu użyty jest dany biszkopt, ale upieczony z podwójnej porcji i przekrojony)
Opis : Smak tego biszkopta przypomina lekko murzynka, a zatem jest bardzo wilgotny i miękki, lekko ubity, ale zarazem puszysty; po upieczeniu nie ma prawa opaść.
Pochodzenie : przepis dostałam od koleżanki
Ilość : forma o wymiarze 32/23-38/24
Składniki :
3 duże jajka
3/4 szkl. cukru
6 łyżek oleju
6 łyżek wody
niecała szkl. mąki pszennej
2,5-3 płaskiej łyżki dobrego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie :
Białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić/zmiksować na sztywną pianę.
Dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając/miksując.
Dodawać po jednym żółtku.
Ubijać/miksować, do powstania jednolitego koloru.
Dodać olej.
Dodać wodę.
Ubijać/miksować jeszcze chwilę.
Mąkę, kakao i proszek zmieszać w oddzielnym naczyniu.
Między czasie włączyć piekarnik na 100 st. C. na opcję góra-dół lub termoobieg.
Stopniowo wsypywać mieszankę do jajek, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką, aż powstanie jednolita masa.
Gotowy biszkopt wylać na formę, wyłożoną papierem do pieczenia.
Zwiększyć temp. w piekarniku do 180 st. C.
Piec ok. 20-30 min. (aż ciasto będzie odstawać od ścianek formy i gdy patyczek włożony do środka biszkopta, będzie suchy).
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2011/11/biszkopt-kakaowy-z-3-jaj.html