Wykonanie
(na tym zdjęciu użyty jest dany
biszkopt, ale upieczony z podwójnej porcji i przekrojony)Opis : Smak tego
biszkopta przypomina lekko murzynka, a zatem jest bardzo wilgotny i miękki, lekko ubity, ale zarazem puszysty; po upieczeniu nie ma prawa opaść.Pochodzenie : przepis dostałam od koleżankiIlość : forma o wymiarze 32/23-38/24Składniki :3 duże
jajka3/4 szkl.
cukru6 łyżek
oleju6 łyżek
wodyniecała szkl.
mąki pszennej2,5-3 płaskiej łyżki dobrego
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczeniaPrzygotowanie :
Białka oddzielić od
żółtek.
Białka ubić/zmiksować na sztywną pianę.Dodawać stopniowo
cukier, cały czas ubijając/miksując.Dodawać po jednym
żółtku.Ubijać/miksować, do powstania jednolitego koloru.Dodać
olej.Dodać
wodę.Ubijać/miksować jeszcze chwilę.
Mąkę,
kakao i proszek zmieszać w oddzielnym naczyniu.
Między czasie włączyć piekarnik na 100 st. C. na opcję góra-dół lub termoobieg.Stopniowo wsypywać mieszankę do
jajek, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką, aż powstanie jednolita masa.Gotowy
biszkopt wylać na formę, wyłożoną papierem do pieczenia.Zwiększyć temp. w piekarniku do 180 st. C.Piec ok. 20-30 min. (aż ciasto będzie odstawać od ścianek formy i gdy patyczek włożony do środka
biszkopta, będzie suchy).