ßßß
(na tym zdjęciu użyty jest dany biszkopt, ale upieczony z podwójnej porcji i przekrojony)Opis : Smak tego biszkopta przypomina lekko murzynka, a zatem jest bardzo wilgotny i miękki, lekko ubity, ale zarazem puszysty; po upieczeniu nie ma prawa opaść.Pochodzenie : przepis dostałam od koleżankiIlość : forma o wymiarze 32/23-38/24Składniki :3 duże jajka3/4 szkl. cukru6 łyżek oleju6 łyżek wodyniecała szkl. mąki pszennej2,5-3 płaskiej łyżki dobrego kakao1 łyżeczka proszku do pieczeniaPrzygotowanie :Białka oddzielić od żółtek.Białka ubić/zmiksować na sztywną pianę.Dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając/miksując.Dodawać po jednym żółtku.Ubijać/miksować, do powstania jednolitego koloru.Dodać olej.Dodać wodę.Ubijać/miksować jeszcze chwilę.Mąkę, kakao i proszek zmieszać w oddzielnym naczyniu.Między czasie włączyć piekarnik na 100 st. C. na opcję góra-dół lub termoobieg.Stopniowo wsypywać mieszankę do jajek, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką, aż powstanie jednolita masa.Gotowy biszkopt wylać na formę, wyłożoną papierem do pieczenia.Zwiększyć temp. w piekarniku do 180 st. C.Piec ok. 20-30 min. (aż ciasto będzie odstawać od ścianek formy i gdy patyczek włożony do środka biszkopta, będzie suchy).