ßßß Cookit - przepis na Babka zebra

Babka zebra

nazwa

Wykonanie

Babka zebra jest ciastem bardzo popularnym, przygotowywanym najczęściej w tortownicy, rzadziej w keksówce lub w formie na babkę. Z racji, że powoli zbliżają się święta, a nie wyobrażam sobie wielkanocnego stołu bez wszelkiego rodzaju bab i babek, moja zebra powstała właśnie w formie na babkę.
Wzór zebry wygląda bardzo efektownie w przekroju i zapewne z tego powodu ciasto stało się tak popularne, ale i klasyczny smak sprawia, że chętnie sięgamy po przepis na zebrę.
Na blogu znajdziecie już zebrę z białek, a dziś zapraszam Was na tą klasyczną.
Babkę przygotowałam w dużej formie z kominem (o średnicy u góry 21cm, u dołu 15cm, a wysokości 9,5cm).
Składniki:
2 i 1/2 szklanki (400g) mąki pszennej
1 i 1/3 szklanki (270g) cukru
220 ml wody gazowanej
3/4 szklanki (150ml) oleju
5 jajek
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki kakao
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając stopniowo cukier
- do sztywnej masy białkowej dodawać pojedynczo żółtka, wciąż ubijając
- do masy dodawać na przemian olej, wodę i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
- miksować na najmniejszych obrotach miksera lub mieszać szpatułką, aż masa będzie jednolita
- masę podzielić na dwie równe części, do jednej dodać 3 łyżki przesianej mąki, do drugiej - 3 łyżki kakao
- masy wymieszać z dodanymi składnikami, jeśli któraś z mas jest bardziej gęsta, dodać do niej odrobinę wody, gdyż obie powinny mieć taką samą gęstość
- formę wysmarować masłem i oprószyć mąką, rozpocząć nakładanie od 2 łyżek masy jasnej w dowolnym miejscu na dnie formy, na wierzch masy jasnej nałożyć 2 łyżki masy ciemnej i na nią ponownie masę jasną, czynności powtarzać do wykończenia obu ciast (ja pod koniec nakładałam po jednej łyżce masy), ciasto powinno się samo rozlać po całej formie, ewentualnie można na koniec lekko potrząsnąć nią, by poziom ciasta się wyrównał
- babkę piec w 160-170 stopniach przez około 60 minut do tzw. suchego patyczka ( ja piekłam przez około 30 minut w 160, a kolejne 30 minut w 170, dzięki temu babka w początkowej fazie pieczenia równo urosła)
- babkę po upieczeniu wyjąć delikatnie w z formy i studzić na kratce
Babkę można oprószyć cukrem pudrem lub udekorować lukrem. Jest wilgotna i długo zachowuje świeżość, najlepiej przechowywać ją w temperaturze pokojowej pod przykryciem.
>
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2015/03/babka-zebra.html