Wykonanie
Przepis wprawdzie stary jak świat ale często do niego wracam, gdyż uwielbiam serniki a do na ciemnym cieście.Taki sernik szybko znika, a najlepiej smakuje na drugi i trzeci dzień, kiedy to ciasto jest miękkie a
ser wilgotny.

CIASTO: na blaszkę 30/251 kostka
margaryny3 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki
cukru4
żółtka2 łyżki
śmietany2 łyżki ciemnego
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczeniaSkładniki na ciasto (bez
białek ) wsypać do miski i dokładnie zagnieść. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia, ciasto podzielić na dwie części, jedną rozłożyć na blachę a drugą zamrozić (aby można było je zetrzeć na tarce).
SER:1 kg dobrego
sera w wiaderku1 szklanka
cukru2
żółtka6
białek2 budynie
waniliowe bez
cukru po 40 g1/4 szklanki
olejuolejek migdałowyPRZYGOTOWANIE :
Żółtka utrzeć z
cukrem na puch, dodać
olej i ucierając dodawać
ser, wymieszać. Następnie wsypać budynie, wlać
olejek zapachowy i ubitą na sztywno pianę.
Ser lekko wymieszać i wyłożyć na spód ciasta, na wierzch rozsypać drugą część ciasta (startą na tarce, ja mieliłam je w maszynce do
mięsa) i ładnie wyrównać.Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika do 170-180 * C, piec 1 godzinę. Czasami po pół godzinie zmniejszam temperaturę gdy ciasto zaczyna się przypiekać.Po upieczeniu zostawić ciasto w piekarniku, studzimy przy uchylonych drzwiczkach, unikniemy wtedy zbytniego opadnięcia sernika.


