ßßß Cookit - przepis na SERNIK MIGDAŁOWY NA CIEMNYM SPODZIE

SERNIK MIGDAŁOWY NA CIEMNYM SPODZIE

nazwa

Wykonanie

Przepis wprawdzie stary jak świat ale często do niego wracam, gdyż uwielbiam serniki a do na ciemnym cieście.
Taki sernik szybko znika, a najlepiej smakuje na drugi i trzeci dzień, kiedy to ciasto jest miękkie a ser wilgotny.
CIASTO: na blaszkę 30/25
1 kostka margaryny
3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
4 żółtka
2 łyżki śmietany
2 łyżki ciemnego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na ciasto (bez białek ) wsypać do miski i dokładnie zagnieść. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia, ciasto podzielić na dwie części, jedną rozłożyć na blachę a drugą zamrozić (aby można było je zetrzeć na tarce).
SER:
1 kg dobrego sera w wiaderku
1 szklanka cukru
2 żółtka
6 białek
2 budynie waniliowe bez cukru po 40 g
1/4 szklanki oleju
olejek migdałowy
PRZYGOTOWANIE :
Żółtka utrzeć z cukrem na puch, dodać olej i ucierając dodawać ser, wymieszać. Następnie wsypać budynie, wlać olejek zapachowy i ubitą na sztywno pianę.
Ser lekko wymieszać i wyłożyć na spód ciasta, na wierzch rozsypać drugą część ciasta (startą na tarce, ja mieliłam je w maszynce do mięsa) i ładnie wyrównać.
Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika do 170-180 * C, piec 1 godzinę. Czasami po pół godzinie zmniejszam temperaturę gdy ciasto zaczyna się przypiekać.
Po upieczeniu zostawić ciasto w piekarniku, studzimy przy uchylonych drzwiczkach, unikniemy wtedy zbytniego opadnięcia sernika.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2012/07/sernik-migdaowy-na-ciemnym-spodzie.html