Wykonanie
Teraz mamy możliwość wyboru różnych ciast na Święta Wielkanocne, ale chyba Babka jest jednym z podstawowych wypieków, które zawsze goszczą o tym czasie w naszych domach. Mogą ją zastąpić często też małe babeczki, które smakiem przypominają tradycyjną babę, a które łatwo mieszczą się do koszyczka.W tym miejscu chciałabym Wam życzyć radosnych i pogodnych Świąt Wielkanocnych. Niech ciepło gości w waszych sercach, a chwile spędzone z najbliższymi, na zawsze pozostaną w waszej pamięci.Nie objadajcie się za bardzo - albo nie,...będziemy odchudzać się po Świętach ;)
Co potrzebujemy:6 jaj1 szklanka
cukru1 szklanka
mąki pszennej0 , 5 szklanki kartoflanki2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia8 łyżek
oleju+
kakao opcjonalnie1.
Białka oddzielamy od
żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę,
dodajemy
cukier i miksujemy, aż się rozpuści. Dodajemy
żółtka. Następnie dodajemy w małych ilościach
mąkę pszenną i kartoflankę,
proszek do pieczenia i
olej (+
kakao jeśli baba ma być ciemna, możemy też zrobić w połowie jasna, w połowie ciemną).Wszystko delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję, wlewamy ją do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej delikatnie
kaszą manną. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 35-40 minut. Trzeba sprawdzać patyczkiem.2.Gdy babka przestygnie możemy ją oblać lukrem, oprószyć
cukrem pudrem, oblać roztopioną
czekoladą lub polewą.