Wykonanie
Seromak, czy inaczej seromakowiec lub sernik z
makiem - takie nazwy nosi w naszych domach ciasto łączące w sobie dwa popularne wypieki: sernik i makowiec. Dla mnie takie połączenie to wielka gratka i okazja do spałaszowania dwóch ulubionych ciast w jednym kawałku.Moje ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 24x24cm i na taką blachę podaję proporcje.

SeromakSkładniki:CIASTO PÓŁKRUCHE140g
mąki pszennej65g
masła40g
cukru pudru1
żółtko1 łyżka (20g) kwaśnej
śmietany1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMASA MAKOWA260g suchego
maku (ok. 460g ugotowanego i zmielonego)75g
miodu60g
masła60g
cukru2
jajkaolejek migdałowy do smaku

MASA SEROWA650
twarogu trzykrotnie zmielonego lub gęstego z wiaderka100g
cukru pudru75g
masła3
jajka + 1
białko (pozostałe z produkcji ciasta)3 płaskie łyżki (30g)
mąki ziemniaczanej1 łyżka
cukru z
waniliąskórka otarta z jednej
pomarańczyszczypta
soli
Wykonanie:CIASTO PÓŁKRUCHE-
mąkę,
cukier puder i
proszek do pieczenia przesiać, dodać zimne, posiekane
masło,
żółtko oraz
śmietanę, wymieszać, szybko zagnieść gładkie ciasto, schłodzić- schłodzonym
ciastem wylepić dno formy (ja swoją wykładam w całości papierem do pieczenia)- nakłuć widelcem, podpiec przez 15-20 minut w 190 stopniach- podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić

MASA MAKOWA-
mak zalać gorącą
wodą, gotować 30-40 minut, odcedzić, dobrze odsączyć z
wody, zemleć trzykrotnie w maszynce do
mięsa z drobnym sitkiem-
masło i
miód przełożyć do rondelka, podgrzewać do rozpuszczenia się, dodać
mak, przez chwilę smażyć, cały czas mieszając, zdjąć z palnika, ostudzić-
białka oddzielić od
żółtek,
żółtka utrzeć z połową
cukru na puszystą, jasną masę, dodać do masy makowej, skropić
olejkiem migdałowym, wymieszać- pianę z
białek ubić z pozostałym
cukrem tuż przed wyłożeniem masy na ciasto- pianę delikatnie wymieszać z masą, przełożyć na ostudzone ciasto, wyrównać

MASA SEROWA- składniki na masę
serową powinny być w temperaturze pokojowej-
żółtka oddzielić od
białek-
masło utrzeć z
cukrem na puszystą, jasną masę- do masy dodawać pojedynczo
żółtka, po każdym ucierając do uzyskania ponownie jednolitej konsystencji- ucierając, partiami dodawać
twaróg, przesianą
mąkę ziemniaczaną,
cukier z
wanilią i
skórkę pomarańczową-
białka ubić na sztywno ze szczyptą
soli, delikatnie wmieszać w masę
serową- gotową masę
serową wyłożyć na masę
makową, wyrównać

- seromak wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-175 stopni, piec przez 65-75 minut, sprawdzając pod koniec wskazanego czasu, czy jest już gotowy (powinien być ścięty i sprężysty, zwłaszcza na środku)- jeśli ze względu na typ piekarnika, seromak będzie się za mocno rumienił z wierzchu, można go przykryć folią aluminiową (ale dopiero, jak będzie już w miarę ścięty)- po upieczeniu seromak pozostawić w wyłączonym i uchylonym piekarniku- po jakimś czasie wyjąć na blat, całkowicie ostudzić- seromak schłodzić przez całą noc w lodówce ( u mnie w szczelnym pojemniku spożywczym)

Masę makowa można uzupełnić o 100-150g ulubionych
bakalii. Seromak bardzo dobrze się kroi, przed podaniem można oprószyć go
cukrem pudrem lub udekorować w ulubiony sposób, np.
polewą czekoladową.