Wykonanie
Sernik gotowany na cieście
miodowym to połączenie miodownika oraz nietypowego sernika, przygotowywanego z gotowanej masy serowej. Na blogu znajdziecie już przepisy na miodownik z
orzechami oraz serniki gotowane: klasyczny i na cieście makow ym .Ten z poniższego przepisu jest bardzo świąteczny, łączy w sobie charakterystyczne dla ciast bożonarodzeniowych smaki:
miód,
orzechy włoskie i
skórkę pomarańczową.Do zrobienia sernika koniecznie należy użyć dobrej jakości
twarogu, ja wykorzystałam
twaróg z wiaderka Piątnica i to był strzał w dziesiątkę. Sernik z
twarogu mielonego w domu, nie byłby chyba tak kremowy jak ten.Sernik przygotowałam w tortownicy o średnicy 21cm, którą podwyższyłam o 1cm papierem do pieczenia . Jak widać na zdjęciach, sernik wyszedł bardzo wysoki i całość masy mogłaby nie zmieścić się w wysokości obręczy tortownicy. Jeśli macie ochotę, możecie zrobić go w niewiele większej formie, będzie wtedy niższy.

Składniki:CIASTO320g
mąki pszennej60g
miodu50g
masła50g
cukru pudru40g kwaśnej
śmietany1
jajko2/3 łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiMASA ORZECHOWA100g
orzechów włoskich50g
miodu50g
masłaMASA SEROWA1kg
twarogu dwukrotnie zmielonego lub gęstego
twarogu z wiaderka (np. Piątnica)150g
cukru150g
masła4
jajka125ml
mleka40g
mąki ziemniaczanej1 łyżka ekstraktu z
waniliiskórka otarta z jednej
pomarańczy
Wykonanie:CIASTO-
masło,
miód i
cukier podgrzać w rondelku, ostudzić do lekko ciepłego, dodać
jajko i ekstrakt z
wanilii, wymieszać-
mąkę przesiać z
sodą, dodać powyższą mieszankę oraz
śmietanę, wymieszać, zagnieść gładkie ciasto- ciasto powinno być lekko klejące, ale nie należy dodawać
mąki- ciasto podzielić na trzy równe części, zafoliować i krótko schłodzić lub od razu rozwałkować na placki wielkości dna tortownicy- placki nakłuć widelcem, dwa z nich upiec w 180 stopniach przez około 12 minut lub do lekkiego zrumienienia- na ostatni blat nałożyć ciepłą masę
orzechową (przepis poniżej), równo rozprowadzić po całej jego powierzchni, piec w 180 stopniach około 15 minut, pozostawić w formie do ostudzenia- gotowe blaty ostudzić, zafoliować lub schować do szczelnego pojemnika, można je od razu przełożyć masą
serową lub przechować 1-2 dni w chłodnym miejscu (nie w lodówce)

MASA ORZECHOWA-
orzechy włoskie posiekać na dość drobne kawałki- do rondelka przełożyć
masło i
miód, rozpuścić, dodać
orzechy, wymieszać, chwilę podgrzewać- ciepłą masę przełożyć na blat z ciasta
miodowego, równo rozprowadzić po całej jego powierzchniMASA SEROWA- składniki powinny być w temperaturze pokojowej-
masło utrzeć z
cukrem na puszystą masę-
białka oddzielić od
żółtek- do puszystej masy
maślanej dodawać po jednym
żółtku, po każdym ucierając do momentu jego wrobienia w masę-cały czas ucierając, do masy stopniowo dodawać
twaróg-
białka ubić na sztywną pianę, w kilku porcjach dodać do masy, delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką (nie mikserem)

- w kubku wymieszać
mleko z
mąką ziemniaczaną- masę
serową przełożyć do dużego rondla z grubym dnem, podgrzewać, cały czas mieszając, aż masa rozrzedzi się i zacznie gotować- gotującą masę zdjąć na moment z palnika, wlać mieszankę
mleka i
mąki, energicznie wymieszać, żeby nie potworzyły się grudki- masę postawić ponownie na palnik, gotować przez 1-2 minuty, cały czas mieszając, aż masa wyraźnie zgęstnieje (dzieje się to niemal od razu)- do masy dodać
skórkę pomarańczową oraz ekstrakt z
wanilii, wymieszać- jeśli w
masie potworzyły się grudki, można ją przed wyłożeniem na ciasto zmiksować- gorącą masę odstawić na kilka minut, żeby odparowała

PRZEŁOŻENIE SERNIKA- formę wyłożyć papierem, na dnie ułożyć pierwszy blat
miodowy, na ciasto wyłożyć 1/2 gorącej masy serowej, wyrównać- na masę
serową położyć drugi blat
miodowy, lekko docisnąć, na ciasto wyłożyć pozostałą masę
serową, wyrównać- na wierzchu ułożyć blat z warstwą
orzechową, lekko docisnąć- sernik można czymś delikatnie docisnąć i obciążyć, żeby miał równą powierzchnię, a poszczególne warstwy połączyły się ze sobą, należy jednak uważać, żeby zbyt wiele masy nie wyciekło na boki- sernik pozostawić na 1-2 godziny w temperaturze pokojowej, po ostygnięciu zafoliować lub zamknąć wraz z formą w szczelnym pojemniku i schować na co najmniej 24 godziny do lodówki- sernik po schłodzeniu pokroić na trójkąty, przechowywać w lodówce