ßßß
Składniki:CIASTO320g mąki pszennej60g miodu50g masła50g cukru pudru40g kwaśnej śmietany1 jajko2/3 łyżeczki sody oczyszczonej1 łyżeczka ekstraktu z waniliiMASA ORZECHOWA100g orzechów włoskich50g miodu50g masłaMASA SEROWA1kg twarogu dwukrotnie zmielonego lub gęstego twarogu z wiaderka (np. Piątnica)150g cukru150g masła4 jajka125ml mleka40g mąki ziemniaczanej1 łyżka ekstraktu z waniliiskórka otarta z jednej pomarańczy
Wykonanie:CIASTO- masło, miód i cukier podgrzać w rondelku, ostudzić do lekko ciepłego, dodać jajko i ekstrakt z wanilii, wymieszać- mąkę przesiać z sodą, dodać powyższą mieszankę oraz śmietanę, wymieszać, zagnieść gładkie ciasto- ciasto powinno być lekko klejące, ale nie należy dodawać mąki- ciasto podzielić na trzy równe części, zafoliować i krótko schłodzić lub od razu rozwałkować na placki wielkości dna tortownicy- placki nakłuć widelcem, dwa z nich upiec w 180 stopniach przez około 12 minut lub do lekkiego zrumienienia- na ostatni blat nałożyć ciepłą masę orzechową (przepis poniżej), równo rozprowadzić po całej jego powierzchni, piec w 180 stopniach około 15 minut, pozostawić w formie do ostudzenia- gotowe blaty ostudzić, zafoliować lub schować do szczelnego pojemnika, można je od razu przełożyć masą serową lub przechować 1-2 dni w chłodnym miejscu (nie w lodówce)
MASA ORZECHOWA- orzechy włoskie posiekać na dość drobne kawałki- do rondelka przełożyć masło i miód, rozpuścić, dodać orzechy, wymieszać, chwilę podgrzewać- ciepłą masę przełożyć na blat z ciasta miodowego, równo rozprowadzić po całej jego powierzchniMASA SEROWA- składniki powinny być w temperaturze pokojowej- masło utrzeć z cukrem na puszystą masę- białka oddzielić od żółtek- do puszystej masy maślanej dodawać po jednym żółtku, po każdym ucierając do momentu jego wrobienia w masę-cały czas ucierając, do masy stopniowo dodawać twaróg- białka ubić na sztywną pianę, w kilku porcjach dodać do masy, delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką (nie mikserem)
- w kubku wymieszać mleko z mąką ziemniaczaną- masę serową przełożyć do dużego rondla z grubym dnem, podgrzewać, cały czas mieszając, aż masa rozrzedzi się i zacznie gotować- gotującą masę zdjąć na moment z palnika, wlać mieszankę mleka i mąki, energicznie wymieszać, żeby nie potworzyły się grudki- masę postawić ponownie na palnik, gotować przez 1-2 minuty, cały czas mieszając, aż masa wyraźnie zgęstnieje (dzieje się to niemal od razu)- do masy dodać skórkę pomarańczową oraz ekstrakt z wanilii, wymieszać- jeśli w masie potworzyły się grudki, można ją przed wyłożeniem na ciasto zmiksować- gorącą masę odstawić na kilka minut, żeby odparowała
PRZEŁOŻENIE SERNIKA- formę wyłożyć papierem, na dnie ułożyć pierwszy blat miodowy, na ciasto wyłożyć 1/2 gorącej masy serowej, wyrównać- na masę serową położyć drugi blat miodowy, lekko docisnąć, na ciasto wyłożyć pozostałą masę serową, wyrównać- na wierzchu ułożyć blat z warstwą orzechową, lekko docisnąć- sernik można czymś delikatnie docisnąć i obciążyć, żeby miał równą powierzchnię, a poszczególne warstwy połączyły się ze sobą, należy jednak uważać, żeby zbyt wiele masy nie wyciekło na boki- sernik pozostawić na 1-2 godziny w temperaturze pokojowej, po ostygnięciu zafoliować lub zamknąć wraz z formą w szczelnym pojemniku i schować na co najmniej 24 godziny do lodówki- sernik po schłodzeniu pokroić na trójkąty, przechowywać w lodówce