Wykonanie
Witam w gorącym okresie przedświątecznym. Mam dla Was kochani przepis na wyjątkowo pyszny i atrakcyjny makowiec, idealny na spotkania w rodzinnym gronie. Uwielbiam makowce na
drożdżowym cieście, ale ten na delikatnym
biszkoptowym spodzie z dodatkiem
owoców cytrusowych, otulonych łatwą do wykonania masą
serową na zimno jest po prostu bajeczny. Bardzo polecam!

Składniki
biszkopt z 3 jaj

Masa makowa250 g
maku3/4 szklanki gorącego
mleka lub
wody200 ml chudej
śmietanyokoło pół szklanki
cukru4
jajaszczypta
soli150 g
rodzynek100 g
orzechów1 łyżka
kakao1
budyń śmietankowy3 łyżki
kaszy manny2-3 łyżki
dżemu z czarnej porzeczkiaromat migdałowyMasa serowa na zimno

około 0,5 kg obranych
mandarynek lub
mandarynki puszki400 g półtłustego
twarogu lub
serek mascarpone, Filadelfia albo homogenizowany
waniliowy500 ml świeżej
śmietany 12%4-5 łyżeczek
żelatyny mniej więcej na litr płynuotarta skórka z
cytrusówpłaska łyżka
cukru wanilinowegookoło 0,5 szklanki
cukru pudru1/3 szklanki
wodyDodatkowo potrzebne będą:Kilka pasków folii spożywczej o szerokości około 10 cm do obłożenia
boków formy, żeby masa serowa nie dotykała blachy- jeśli forma blaszana ( u mnie duża forma o wymiarach 39cm x 24 cm)
polewa czekoladowa
PrzygotowaniePrzepis ciasto
makowe na filmie w YT
Mak płuczę pod bieżącą
wodą, osączam i wrzucam do garnka. Zalewam tyle co gotującym się
mlekiem i gotuję krótko około 2 minut, często mieszając. Po chwili
mak wchłonie
mleko. Zawijam garnek w ręcznik i wkładam pod koc, by jeszcze lepiej spęczniał.Spęczniały
mak mielę trzy
razy przez maszynkęUbijam
białka ze szczyptą
soli na sztywno. Dodaję łyżkę
cukru, żeby utrwalić pianę i krótko jeszcze ją miksuję.W drugiej misie miksuję
żółtka z pozostałym
cukrem na kogel-
mogel. Dodaje
śmietanę.Krótko miksuję i dodaję
budyń i
kaszę mannę. Znowu krótko miksuje i dosypuję
kakao. Ponownie krótko miksuję. Odstawiam robot. Dodaję opłukane, sparzone
orzechy i
rodzynki. Do osączonych
rodzynek dobrze wcześniej dodać łyżkę na przykład
amaretto a
orzechy delikatnie podgrzać na suchej patelni. Dodaję
dżem,
aromat migdałowy i mieszam łyżką. Na końcu dodaję pianę na dwa
razy i delikatnie, ale dość krótko mieszam. Przelewam masę na wystudzony
biszkopt i piekę w piekarniku około 35-40 minut w temperaturze 175 stopni (czas pieczenia zależy od wysokości ciasta
makowego)Kiedy makowiec dobrze ostygnie zabieram się do masy serowej. Najpierw rozklejam
żelatynę w części zimnej
wody i wstawiam szklankę z
żelatyną do rondelka z gorącą
wodą, żeby dobrze się rozpuściła. Na wierzchu może pojawić się pianka - trzeba ją zebrać i wyrzucic. W międzyczasie obkładam folią brzegi formy.
Ser miksuję z dodatkiem
cukru wanilinowego, otarta skórką z
pomarańczy i niewielką ilością
śmietany. Dodaję resztę
śmietany i
cukier puder. Miksuję na gładko. Do dość ciepłej
żelatyny dodaję na 3/4 szklanki masy serowej i energicznie mieszam. Wlewam do pozostałej masy i szybko miksuję. Masa w przypadku
twarogu od razu jest lekko kremowa. Można chwilę poczekać, żeby bardziej stężała, tym bardziej jeśli
owoce ułożyliście od razu na
masie makowej - ja
owoce układam na świeżo wylanej elastycznej
masie, bo chcę, żeby były widoczne. Wstawiam ciasto do lodówki na godzinę i polewam ciepłą
polewą czekoladową, nie starając się zbytnio. Urocze esy floresy uzupełniają piękny kolor
mandarynek. Ciasto smakuje bajecznie.Smacznego!Rodzinnych Pysznych i Pogodnych ŚwiątPozdrawiam serdecznie Weronika