Wykonanie
Tradycyjne świąteczne ciasto tym razem w nieco innej odsłonie. Od razu odpowiem na pytanie, że ostatecznie można użyć
maku z puszki, ale go nie polecam, dlaczego? Bo to nie będzie to samo, choć pracę nam ułatwi, jednak myślę, że warto się pomęczyć i przygotować prawdziwą domową masę
makową, w której wiemy ile faktycznie
maku jest i ile
bakalii, pyszności, polecamy bardzo :)
ciasto kruche:1,5 szklanki
mąki pszennej0,5 szklanki
cukru1 płaska łyżka
cukru z
wanilią100 gramów zimnego
masła lub
margaryny1
jajo1 kopiasta łyżka
śmietany lub
jogurtuszczypta
solimasa serowa:1 kg
twarogu (jeśli chcecie użyć wiaderkowego, musi
mieć przynajmniej 10% tłuszczu, a najlepiej 15%)4
jaja1 szklanka
cukru2 łyżki
cukru z
wanilią2 budynie
waniliowe lub
śmietankowe bez
cukru100 gramów stopionego schłodzonego
masłamasa makowa :około 700 - 800 gramów gotowego produktu (czyli z około 400 gramów suchego
maku)2 łyżki
kaszy mannypolewa czekoladowa:100 gramów
masła lub
margaryny3/4 szklanki
cukru pudru2 łyżki
mleka2 kopiaste łyżeczki ciemnego
kakao1 łyżeczka
żelatyny + 50 ml ciepłej
wodyulubione
bakalie do posypaniaPrzygotować masę
makową wg INSTRUKCJI, na końcu dodając
kaszę mannę, wymieszać.Wyjąć
jaja i
twaróg z lodówki na około 2 - 3 godziny przed przystąpieniem do pracy by nabrały temperatury pokojowej.
Mąkę przesiać z
solą i
cukrami, dodać
masło i posiekać drobno.
Potem wbić
jajo, dodać
śmietanę lub
jogurt, zagnieść kruche ciasto.
Blaszkę 25x35 wysmarować tłuszczem (dno i boki do około 4 cm wysokości), wyłożyć ciasto, nakłuć w wielu miejscach, zapiec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie) przez około 10 minut, schłodzić.Masa serowa:Całe
jaja ubić z
cukrami na piankę, dodać do
twarogu, wlać również schłodzony, ale wciąż
płynny tłuszcz, zmiksować do połączenia składników, ale nie dłużej.
Potem wsypać budynie i znów krótko zmiksować do połączenia.
Na ciasto kruche wyłożyć najpierw masę
makową w postaci poprzecznych pasków.
Potem pomiędzy nie ostrożnie ułożyć masę
serową.
Następnie przykryć wierzch ciasta pozostałą masą
serową, wyrównać powierzchnię.
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni, włożyć ciasto i piec około 70 minut, do lekkiego zezłocenia wierzchu (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).Seromak pozostawić w piekarniku przez około 40 minut, następnie wyłożyć go na blat i schłodzić całkowicie.
Potem przygotować polewę.
Żelatynę rozprowadzamy w zimnej wodzie.Do rondelka wrzucamy
masło, wsypujemy
cukier puder,
kakao, wlewamy
mleko, podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia składników (nie zagotowujemy). Następnie wyłączamy gaz, dodajemy
żelatynę i mieszamy dokładnie, do rozpuszczenia tej ostatniej.Polewę schładzamy do temperatury pokojowej i rozprowadzamy po wierzchu ciasta.Na końcu dowolnie udekorować i wstawić optymalnie na kilkanaście godzin do lodówki.