ßßß



ciasto kruche:1,5 szklanki mąki pszennej0,5 szklanki cukru1 płaska łyżka cukru z wanilią100 gramów zimnego masła lub margaryny1 jajo1 kopiasta łyżka śmietany lub jogurtuszczypta solimasa serowa:1 kg twarogu (jeśli chcecie użyć wiaderkowego, musi mieć przynajmniej 10% tłuszczu, a najlepiej 15%)4 jaja1 szklanka cukru2 łyżki cukru z wanilią2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru100 gramów stopionego schłodzonego masłamasa makowa :około 700 - 800 gramów gotowego produktu (czyli z około 400 gramów suchego maku)2 łyżki kaszy mannypolewa czekoladowa:100 gramów masła lub margaryny3/4 szklanki cukru pudru2 łyżki mleka2 kopiaste łyżeczki ciemnego kakao1 łyżeczka żelatyny + 50 ml ciepłej wodyulubione bakalie do posypaniaPrzygotować masę makową wg INSTRUKCJI, na końcu dodając kaszę mannę, wymieszać.Wyjąć jaja i twaróg z lodówki na około 2 - 3 godziny przed przystąpieniem do pracy by nabrały temperatury pokojowej.Mąkę przesiać z solą i cukrami, dodać masło i posiekać drobno. Potem wbić jajo, dodać śmietanę lub jogurt, zagnieść kruche ciasto.
Blaszkę 25x35 wysmarować tłuszczem (dno i boki do około 4 cm wysokości), wyłożyć ciasto, nakłuć w wielu miejscach, zapiec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie) przez około 10 minut, schłodzić.Masa serowa:Całe jaja ubić z cukrami na piankę, dodać do twarogu, wlać również schłodzony, ale wciąż płynny tłuszcz, zmiksować do połączenia składników, ale nie dłużej.Potem wsypać budynie i znów krótko zmiksować do połączenia.
Na ciasto kruche wyłożyć najpierw masę makową w postaci poprzecznych pasków.
Potem pomiędzy nie ostrożnie ułożyć masę serową.
Następnie przykryć wierzch ciasta pozostałą masą serową, wyrównać powierzchnię.
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni, włożyć ciasto i piec około 70 minut, do lekkiego zezłocenia wierzchu (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).Seromak pozostawić w piekarniku przez około 40 minut, następnie wyłożyć go na blat i schłodzić całkowicie.Potem przygotować polewę.Żelatynę rozprowadzamy w zimnej wodzie.Do rondelka wrzucamy masło, wsypujemy cukier puder, kakao, wlewamy mleko, podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia składników (nie zagotowujemy). Następnie wyłączamy gaz, dodajemy żelatynę i mieszamy dokładnie, do rozpuszczenia tej ostatniej.Polewę schładzamy do temperatury pokojowej i rozprowadzamy po wierzchu ciasta.Na końcu dowolnie udekorować i wstawić optymalnie na kilkanaście godzin do lodówki.