Wykonanie
porcja dla 8 osobczas 1 godzina i 30 min.Składniki ciasto1 szkl.
mąki pszennej1 szkl.
wody50 g
masła lub
margarynyszczypta
soli4 całe
jajkaSkładniki krem1 kostka
masłal
mleka2 opakowanie budyniu
waniliowego1 szklanka
cukru pudruPrzygotowanieciasto
Mąkę trzeba przesiać. Nie dodajemy żadnego proszku - ciasto urośnie dzięki wytworzonej parze
wodnej. W rondlu zagotowujemy
wodę dodając
masło i
sól do
wody dodajemy jeszcze 1 op.
cukru wanilinowego. Kiedy płyn się zagotuje zmniejszamy ogień i cały czas mieszając, najlepiej drewnianą łyżką, wsypujemy
mąkę. Mieszamy aby nie było grudek - ciasto zmieni nam się w kluchę, ale tak ma być. Trzymamy rondel na ogniu i mieszamy cały czas, ok.2-3 min., aby
mąka dobrze się zaparzyła, ciasto powinno stać się lśniące i nieco szkliste. Na dnie naczynia utworzy się taka warstewka jakby się przypalało, ale nie ma obawy jeśli pod garnkiem jest malutki ogień. C iast o przekładamy do miski i odstawiamy na kilka minut aby troszkę przestygło,wbijamy kolejno
jajka, cały czas energicznie mieszając,wyrobiona masę dzielimy na dwie części, każda rozsmarowujemy na blasze wyłożonej pergaminem, Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200-220 st. C i pieczemy tak 10 min. po czym zmniejszamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy dalsze 15-20 minkremGotujemy
budyń wg przepisu na opakowaniu, odstawiamy do ostygnięcia. w misce ucieramy
masło z
cukrem az powstanie gładka biała masa,cały czas ucierając dodajemy ostudzony
budyń, mieszamy do uzyskania jednolitej masyKrem kładziemy na jedną z ostudzonych warstw ciasta, przykrywamy drugą i posypujemy
cukrem pudremwkładamy do lodówki by związało na 2 godziny