Wykonanie
Jedno z smaczniejszych i według mnie trudniejszych ciast do upieczenia to karpatka. Jednym razem wychodzą mi ładne fale, innym znowu ledwo malutkie pagórki.Mimo wszystko uważam, że warto ją przygotować.Składniki:ciasto:1 szklanka
wody½ kostki
margaryny1 szklanka
mąki pszennej4
jajkakrem:2 budynie
waniliowe750 ml
mleka1,5 kostki
masła1 szklanka
cukru pudru1 kieliszek
wódkidodatkowo:
cukier puder do posypania ciastaWykonanie:1. ciasto:
Wodę zagotować z
margaryną, dodać
mąkę i cały czas mieszając smażyć przez około 5 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić.Do ciasta dodawać po 1
jajku i dokładnie wmieszać w ciasto - najlepiej do tego celu użyć mikser. Gdy ciasto przyjmie całe
jajko dopiero można dodać następne.Ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w prostokąt o wymiarach 25x35 cm.Piec w temperaturze 180 o C przez około 25 minut.2. krem:Budynie ugotować w 750 ml
mleka, ostudzić.
Masło utrzeć z
cukrem a następnie nadal ucierając dodawać po trochu
budyń. Na koniec nadal ucierając powoli wlewać
wódkę.3. Upieczone placki przełożyć kremem. Ciasto posypać
cukrem pudrem i schłodzić w lodówce.