ßßß Cookit - przepis na Karpatka

Karpatka

nazwa

Wykonanie

Jedno z smaczniejszych i według mnie trudniejszych ciast do upieczenia to karpatka. Jednym razem wychodzą mi ładne fale, innym znowu ledwo malutkie pagórki.
Mimo wszystko uważam, że warto ją przygotować.
Składniki:
ciasto:
1 szklanka wody
½ kostki margaryny
1 szklanka mąki pszennej
4 jajka
krem:
2 budynie waniliowe
750 ml mleka
1,5 kostki masła
1 szklanka cukru pudru
1 kieliszek wódki
dodatkowo:
cukier puder do posypania ciasta
Wykonanie:
1. ciasto:
Wodę zagotować z margaryną, dodać mąkę i cały czas mieszając smażyć przez około 5 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Do ciasta dodawać po 1 jajku i dokładnie wmieszać w ciasto - najlepiej do tego celu użyć mikser. Gdy ciasto przyjmie całe jajko dopiero można dodać następne.
Ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w prostokąt o wymiarach 25x35 cm.
Piec w temperaturze 180 o C przez około 25 minut.
2. krem:
Budynie ugotować w 750 ml mleka, ostudzić.
Masło utrzeć z cukrem a następnie nadal ucierając dodawać po trochu budyń. Na koniec nadal ucierając powoli wlewać wódkę.
3. Upieczone placki przełożyć kremem. Ciasto posypać cukrem pudrem i schłodzić w lodówce.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2015/06/karpatka.html