ßßß Cookit - przepis na Ptysie - Łabędzie

Ptysie - Łabędzie

nazwa

Wykonanie

Pięknie prezentujące si ę ptysie w postaci efektownych łabędzi. Ciekawy pomysł na podanie tradycyjnego ptysia w troszkę innej formie.
Do zrobienia prezentowanych ptysi możemy użyć dowolnego kremu. Ja użyłam dwóch: budyniowy i śmietanowy.
Ciasto:
4 jajka
100 g masła/ margaryny
szklanka mąki pszennej
szklanka wody
szczypta soli
Krem:
2 duże żółtka
1/3 szklanki cukru (lub mniej)
połowa budyniu śmietankowego (bez cukru)
250 ml mleka
pół łyżki mąki ziemniaczanej
łyżka mąki pszennej
125 g masła
łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
Masa śmietanowa:
250 ml śmietanki 30% (schłodzonej)
fix do śmietany
łyżka cukru pudru
cukier do posypania
Ptysie - Łabędzie - Sposób przygotowania:
Wodę zagotować z masłem/margaryną po czym wsypać mąkę i energicznie mieszać do zgęstnienia masy starając się rozetrzeć wszelkie grudki. Całkowicie ostudzić.
Następnie ciasto solimy i miksujemy stopniowo dodając jajka.
Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego (użyłam tradycyjnej tylki - gwiazdka) i za jego pomocą wyciskamy kształty na wzór załączonego rysunku.
Pieczemy ok. 15-25 minut (w zależności od wielkości ptysiów) w 180 stopniach. Ciasto będzie gotowe gdy zacznie się rumienić.
Krem:
Do mleka wrzucić cukier, budyń w proszku, mąkę oraz cukier waniliowy - dokładnie wymieszać. Następnie dodać żółtka i gotować - energicznie mieszając do momentu zgęstnienia masy. Gdy budyń będzie gotowy zdjąć z ognia i całkowicie ostudzić.
Masło utrzeć na białą masę i powoli (po jednej łyżce) dodawać budyń.
Masa śmietanowa:
Śmietankę ubijamy, pod koniec dodając fix wraz z cukrem pudrem.
Na ptysia w kształcie owalnym wykładamy ok. łyżkę kremu, a na niego łyżkę bitej śmietany (można użyć szprycy). W bok wbijamy "główkę łabędzia", a po bokach umieszczamy "skrzydełka". W ten sam sposób tworzymy resztę łabędzi. Gotowe oprószamy cukrem pudrem.
Źródło:http://www.slodkastrona.com/2014/03/ptysiowe-abedzie.html