Wykonanie
Pięknie prezentujące si ę ptysie w postaci efektownych łabędzi. Ciekawy pomysł na podanie tradycyjnego ptysia w troszkę innej formie.Do zrobienia prezentowanych ptysi możemy użyć dowolnego kremu. Ja użyłam dwóch: budyniowy i
śmietanowy.
Ciasto:4
jajka100 g masła/
margarynyszklanka
mąki pszennejszklanka
wodyszczypta
soliKrem:2 duże
żółtka1/3 szklanki
cukru (lub mniej)połowa budyniu
śmietankowego (bez
cukru)250 ml
mlekapół łyżki
mąki ziemniaczanejłyżka
mąki pszennej125 g
masłałyżeczka
cukru z prawdziwą
waniliąMasa śmietanowa:250 ml
śmietanki 30% (schłodzonej)fix do
śmietanyłyżka
cukru pudrucukier do posypaniaPtysie - Łabędzie - Sposób przygotowania:
Wodę zagotować z masłem/margaryną po czym wsypać
mąkę i energicznie mieszać do zgęstnienia masy starając się rozetrzeć wszelkie grudki. Całkowicie ostudzić.Następnie ciasto solimy i miksujemy stopniowo dodając
jajka.Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego (użyłam tradycyjnej tylki - gwiazdka) i za jego pomocą wyciskamy kształty na wzór załączonego rysunku.Pieczemy ok. 15-25 minut (w zależności od wielkości ptysiów) w 180 stopniach. Ciasto będzie gotowe gdy zacznie się rumienić.
Krem:Do
mleka wrzucić
cukier,
budyń w proszku,
mąkę oraz
cukier waniliowy - dokładnie wymieszać. Następnie dodać
żółtka i gotować - energicznie mieszając do momentu zgęstnienia masy. Gdy
budyń będzie gotowy zdjąć z ognia i całkowicie ostudzić.
Masło utrzeć na białą masę i powoli (po jednej łyżce) dodawać
budyń.Masa śmietanowa:
Śmietankę ubijamy, pod koniec dodając fix wraz z
cukrem pudrem.Na ptysia w kształcie owalnym wykładamy ok. łyżkę kremu, a na niego łyżkę
bitej śmietany (można użyć szprycy). W bok wbijamy "główkę łabędzia", a po bokach umieszczamy "skrzydełka". W ten sam sposób tworzymy resztę łabędzi. Gotowe oprószamy
cukrem pudrem.