Wykonanie
To przepyszne, chrupiące mini-ptysie, które rozpływają się w ustach. Wypełnić je można różnymi kremami i udekorować polewą
owocową lub
czekoladową. Są tak maleńkie i urocze, że pochłania się je w całości. Według mnie deser idealny.(Zainspirowałam się przepisem znalezionym na stronie www.delightdulce.com)Składniki:ciasto parzone125 g
margaryny1 szklanka
wody1 szklanka
mąki pszennej4
jajkaszczypta
soliszczypta
cukrukrem malinowy1 i 3/4 szklanki
śmietany 30%2 szklanki
malin1/2 szklanki
cukru1/2 szklanki
mleka4
żółtka2 łyżeczki
maki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanejglazura125 g
cukru pudru2 łyżki musu
malinowegoW rondelku o grubym dnie zagotowujemy
wodę ze szczyptą
soli,
cukru i
margaryną (tłuszcz musi się całkowicie rozpuścić). Wsypujemy przesianą przez sito
mąkę pszenną, energicznie mieszając, by się nie przypaliła. Podgrzewamy masę chwilkę na małym ogniu (dosłownie minutkę). Ciasto jest gotowe, gdy odchodzi od garnka oraz łyżki, jest lśniące, gładkie, jednolite. Pozostawiamy je do całkowitego wystudzenia.Do zimnej masy wbijamy kolejno
jajka i miksujemy całość do czasu, aż składniki ładnie się połączą. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką o wąskim przepływie.Na blaszkę wysmarowaną
masłem i wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy ciasto, formując niewielkie
groszki. Każdą kuleczkę spłaszczamy nieco palcem zamoczonym w wodzie (likwidujemy wszelkie nierówności, dzięki
czemu uzyskamy okrąglutkie profiterolki). Ciasto urośnie, więc robimy 2-3 centymetrowe odstępy
między ptysiami.Pieczemy profiterole w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 20 minut. Po upieczeniu
ciastka studzimy.Przygotowujemy krem malinowy.W rondelku umieszczamy
maliny. Podgrzewamy je do czasu, aż puszczą sok. Mus przecieramy przez sitko, żeby usunąć pestki.Do garnka wlewamy 1 szklankę
śmietany kremówki, mus malinowy (odlewamy dwie łyżki do glazury),
mleko i wsypujemy 1/4 szklanki
cukru. Podgrzewamy całość na małym ogniu do czasu, aż
cukier się rozpuści.W osobnej misce łączymy
żółtka z z pozostałym
cukrem. Dodajemy
mąki i łączymy energicznie składniki.Wlewamy ciepły mus malinowy do rozkłóconych
żółtek z
mąką. Mieszamy. Przelewamy całość z powrotem do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu, aż zgęstnieje. Gotujemy jeszcze 3 minuty i zdejmujemy gotowy krem z ognia. Studzimy. W osobnej misce ubijamy na sztywną pianę pozostałą
śmietanę i łączymy ją z zimnym
budyniem malinowym.Gotowe
groszki ptysiowe wyjmujemy z piekarnika. Za pomocą tylki okrągłej robimy dziurkę w ptysiu (od
spodu). Krem malinowy przekładamy do rękawa cukierniczego (z końcówką o wąskim przepływie lub specjalną tylką do nadziewania) i wypełniamy środek ptysia.Przygotowujemy glazurę.W moździerzu umieszczamy 2 łyżki musu
malinowego i przesiany przez sitko
cukier puder. Ucieramy, aż powstanie jednorodny, gładki mus.Każde
ciasteczko zanurzamy w glazurze. Odstawiamy je w chłodne miejsce, żeby malinowa skorupka zastygła.