Wykonanie
Chodziła za mną karpatka i postanowiłam ją przygotować w formie rolady. Ananasowa
konfitura dodaje smaku kremowi a kulki
malinowe efektownie upiększają roladę. Idealna na świąteczne uroczystości.
Rolada:4
jajka70 g
cukru60 g
mąki pszennej60 g
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżeczki
kakao Skworcu (klik)Szczypta
soliKrem:500 ml
mleka10 g
cukru pudru2,5 łyżki
mąki pszennej2,5 łyżki
mąki ziemniaczanej1
żółtko0,5 szklanki
cukru125 g
margaryny lub
masłaDodatkowo:250 g
konfitury ananasowej250 g kulek w zalewie –
malinowychPolewa czekoladowa:125 g
margaryny0,5 szklanki
cukru4 łyżki
kakao Skworcu (klik)1,5 łyżki
mlekaŻółtka oddzielamy od
białek.
Mąkę pszenną,
mąkę ziemniaczaną,
kakao i
proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą
soli. Stopniowo dosypujemy
cukier. Następnie kolejno po jednym
żółtku. Do masy dosypujemy partiami przesiane
mąki, mieszamy szpatułką bardzo delikatnie. Masę przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę piekarnikową (wymiar 35x38 cm). Wygładzamy po całości. Ciasto pieczemy w 170*C przez 12 minut. Po wyjęciu z piekarnika od razu odwracamy na suchą ściereczkę i zwijamy do środka. Zostawiamy do wystygnięcia.Do garnka wlewamy 1,5 szklanki
mleka oraz pół szklanki
cukru. W reszcie
mleka mieszamy
mąki,
cukier waniliowy oraz
żółtko. Gdy
mleko wrze masę przelewamy do garnka. Energicznie mieszamy do powstania jednolitej gładkiej masy. Garnek owijamy folią aluminiową (aby nie powstał kożuch na wierzchu). Studzimy. Po wystudzeniu
margarynę ubijamy na puch, dodajemy po łyżce masy. Mieszamy do uzyskania gładkiego kremu.Roladę rozwijamy ze ściereczki. Całą smarujemy
ananasową konfiturą. Następnie rozsmarowujemy cały krem. Wierzch wysypujemy 3 łyżkami
malinowych kuleczek. Roladę zwijamy bardzo szczelnie, ale staramy się aby nie wypłynął nam krem. Wstawiamy na około godzinę do lodówki.Polewa: W garnku rozpuszczamy
margarynę z
cukrem. Dosypujemy
kakao, mieszamy energicznie, chwilkę gotujemy. Dolewamy
mleko i jeszcze chwilkę gotujemy. Polewamy roladę. Na wierzchu układamy
malinowe kulki.