Dzisiaj przygotowałam pyszny sernik tradycyjny na kruchym spodzie z polewą czekoladową.Najlepiej smakuje na drugi dzień, więc należy włożyć sernik do lodówki na całą noc.Jest pyszny i lekki. Taki jak "babciny" :)Składniki na masę serową:1 kg sera twarogowego (3 razy zmielonego)200 gram masła6 jaj - oddzielnie żółtka i białka1 szklanka cukru2 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczeniaSkładniki na spód sernika:2 szklanki mąki pszennej2 łyżki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia1 jajo3/4 kostki masłaszczypta soliSkładniki na polewę:100 gram masła3 łyżki kakao2 łyżki cukru pudru3 łyżki mlekaPrzygotowanie spodu:Zagnieść wszystkie składniki.Rozwałkować ciasto i włożyć do formy okrągłej - 26 cm.Zrobić dziurki widelcem i włożyć do piekarnika na około 10 minut żeby spód się podpiekł.Wyłożyć z piekarnika - najlepiej w czasie pieczenia przygotować masę serową.Przygotowanie masy serowej:Żółtka, cukier i masło utrzeć na puszystą masę.Dodać mąkę ziemniaczana, pszenną oraz proszek do pieczenia, wymieszać.Wymieszać ser z masą.Ubić białka i delikatnie wymieszać z masą serową.Wyłożyć na podpieczony spód.Włożyć do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na około 60 minut.Przygotowanie polewy:Do garnka dodać masło i rozpuścić.Dodać cukru pudru i mieszać do rozpuszczenia. W celu połączenia tych składników dodać mleko.Odstawić z kuchenki, wsypać kakao i wymieszać.Krok po kroku :)Smacznego :D