Wykonanie
Niektórzy wolą ciasta jasne, inni zaś murzynki. Całe szczęście, dla tych, którzy lubią oba te rodzaje ciast, istnieją również ciasta marmurkowe, czyli dwa w jednym! Miękkie, puszyste ciasto marmurkowe, to deser, który sprawdzi się na każdą okazję. Przepis wg MyCookingLoveAffair .
5
jajek (+120g
cukru pudru do ubicia
białek)200g miękkiego
masła (temperatura pokojowa)140g
cukru pudru1 łyżeczka esencji waniliowejotarta skórka + sok z 1/2
cytryny100ml lekko ciepłego
mlekaszczypta
soli2 łyżeczki
proszku do pieczenia480 g
mąki pszennej tortowej3 łyżki ciemnego
kakao1.
Żółtka oddzielamy od
białek.
Białka ubijamy ze szczyptą
soli na sztywno. W połowie ubijania dodajemy
cukier puder (120g), dokańczamy ubijanie.2.
Masło ucieramy na puch z
cukrem pudrem (140g), po czym, nadal ucierając, dodajemy po jednym
żółtku, esencję
waniliową, szczyptę
cukru i ocieplone
mleko.Następnie dodajemy przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia i mieszamy dokładnie drewniana łyżką (już nie ucieramy robotem kuchennym!)1/3 ciasta odkładamy do drugiego naczynia i dodajemy
kakao. Mieszamy.Do obu ciast dodajemy ubite
białka (do jasnego 2/3, do ciemnego 1/3). Delikatnie mieszamy, by nie zniszczyć piany.3. Formę do ciasta smarujemy
masłem i wysypujemy
kaszą manną lub drobną
bułką tartą (chyba, że posiadamy formę z powłoką zapobiegającą przywieraniu). Wlewamy połowę jasnego ciasta, na które wykładamy ciemne. Całość przykrywamy pozostałym jasnym
ciastem. Powierzchnię wyrównujemy, po czym za pomocą widelca lub patyczka do szaszłyków jeden raz delikatnie mieszamy spiralnie dookoła całość, by w cieście utworzyły się fantazyjne wzorki.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 160 st. C przez 45-60 minut, do suchego patyczka.Studzimy na kratce i posypujemy
cukrem pudrem lub polewamy dowolną polewą.Ciasto piekłam w formie kominkowej o średnicy 30 cm.