ßßß Cookit - przepis na Babka piaskowa…

Babka piaskowa…

nazwa

Wykonanie

Podobno kto rano wstaje, temu Pan Bóg daje. No cóż, mi daje niestety głównie sińce pod oczami, bo po nocach doczytuję „Annę Kareninę” i zdrapuję play dough z naszego stolika kawowego, przy którym Zuzia tak lubi się bawić. Chyba jednak coś jest w tej magicznej 30-stce, do której zbliżam się powoli, bo już się tak łatwo nie regeneruję po nieprzespanej nocy ;P W każdym razie o szóstej rano słonko już wstaje leniwie zza horyzontu (czy też znad autostrady, którą widać gdzieś tam w oddali z naszego okna), a ja wiosną na ogół budzę się razem z nim, więc skoro Zuzia śpi przynajmniej do 7, mam dzięki temu chwilę dla siebie. Kawę pijam zatem rano prawie ciepłą, co przy naszej małej ropuszce jest nie lada luksusem, zwłaszcza gdy przy okazji udaje mi się przejrzeć ulubione czasopisma. A cienie pod oczami czymś się tam w razie czego zatapetuje i jakoś to będzie ;)
Tymczasem Wielkanoc za pasem, więc pora na babki, baby i mazurki. Dziś u nas najzwyklejsza na świecie, pyszna babka piaskowa – idealna dla tych, którzy nie przepadają za bakaliami, dodatkami i mnóstwem lukru. Mięciutka, puszysta, w sam raz do szklaneczki mleka lub w towarzystwie porannej kawki.
Polecam :)
Składniki:
100g mąki pszennej
100g mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
120g miękkiego niesolonego masła
120g cukru pudru plus trochę do posypania babki
3 jajka, białka i żółtka osobno
4 łyżki mleka
1 łyżka soku z cytryny lub ekstraktu cytrynowego
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Obie mąki oraz proszek do pieczenia przesiej do miski, odstaw na bok.
Masło utrzyj z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Cały czas ucierając, dodawaj pojedynczo żółtka, miksując do całkowitego połączenia. Wlej mleko oraz sok/ekstrakt z cytryny i zmiksuj raz jeszcze.
Do masy maślanej dodawaj porcjami mąkę, ucierając dokładnie. Na koniec ubij pianę z białek i również dodaj ją do masy, mieszając delikatnie szpatułką.
Gotowe ciasto przełóż do formy na babkę wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub bułką tartą. Wyrównaj wierzch i wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 30 – 40 minut, sprawdzając pod koniec patyczkiem.
Gotową babkę pozostaw w formie przez około 5 minut, po czym delikatnie wyjmij i przełóż na kratkę do studzenia. Zimną oprósz cukrem pudrem.
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2015/03/21/babka-piaskowa