Wykonanie
Czas przygotowania: ok 1h 15minSkładniki:- 6
jajek- 250g
masła- 400g
mąki pszennej- 120g
cukru pudru- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 100ml
śmietany 18-22%- 2 łyżki
kakao- 1
cytryna (skórka+sok)1. Oddziel
żółtka od
białek.
Mąkę wymieszaj z
proszkiem do pieczenia.2.
Masło utrzyj z
cukrem pudrem na puszysty krem, następnie dodaj skórkę i
sok z cytryny i nie przerywając ucierania dodawaj pojedynczo
żółtka.3. Stopniowo dodawaj
śmietanę.4. Wmieszaj delikatnie ubite na sztywno
białka.5. Masę podziel na 2 części (niekoniecznie równe). Do jednej z nich dodaj
kakao. Jasną część przełóż do natłuszczonej i oprószonej
bułką tartą formy. Na nią wlej masę
kakaową i widelcem dwa, trzy
razy delikatnie zamieszaj. Dzięki temu powstanie wzorek.6. Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 oC i piecz około 45 min.Smacznego!
Początkowo z M myśleliśmy, że nic z tego nie wyjdzie. Ciasto przed zmieszaniem z
białkami było strasznie gęste, kleiło się i ledwo spadało z łyżki. Kilka
razy sprawdzałam czy nic nie pominęłam w przepisie.Po upieczeniu stwierdziliśmy, że ciasto jest niezbyt dobre. Jednak gdy wystygło i spróbowaliśmy go ponownie - zmieniliśmy zdanie. Pomimo iż wyszło jakieś takie twarde, trochę zbite i ciężkie to jest naprawdę dobre.