Wykonanie
Parę dni temu, w okolicach
pory śniadaniowej przypomniałam sobie, że głęboko w szafce kryje się mój wielofunkcyjny toster 4w1. W związku z tym, że jedną z jego funkcji, jak pewnie domyślacie się patrząc na tytuł posta, jest gofrownica, powstał pomysł na
bananowe gofry. Wyszperałam ten przepis w internecie, pozbyłam się bogactwa deserowych dodatków i tak powstało moje śniadanie!
Składniki:(w mojej małej gofrownicy jest miejsce na dwa prostokątne gofry, z tej ilości składników wyszło ich 6, spokojnie możecie podwoić ilość)0,5 szklanki
mąki pszennej3/4 łyżeczki
proszku do pieczeniałyżeczka
cukru pudruszczypta
soli2
jajka (
żółtka i
białka osobno)150 ml
mleka1,5 łyki
oleju lub roztopionego
masła1 mały dojrzały
banan, rozgniecionydo podania:
cukier puder,
dżem wiśniowy,
owoce itp.Przygotowanie:1.
Mąkę przesiej do miski razem z
proszkiem do pieczenia i
cukrem pudrem. Ubij razem
żółtka jaj,
mleko oraz tłuszcz, a następnie dodaj do
mąki i wymieszaj aż składniki się połączą. Dodaj rozgniecionego
banan i wymieszaj.2. Rozgrzej dobrze gofrownicę.3. Ubij
białka jaj i szczyptę
soli na sztywno. Delikatnie dodaj do pozostałych składników, najlepiej w kilku porcjach, żeby zachować maksimum puszystości masy.4. Masę przekładaj porcjami do gofrownicy i opiekaj aż parowanie ustanie, a gofry będą złociste. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Jeśli gofry przestygną i zmiękną możesz "odświeżyć" je na suchej, średnio rozgrzanej patelni.