ßßß
 
            
         Składniki:(w mojej małej gofrownicy jest miejsce na dwa prostokątne gofry, z tej ilości składników wyszło ich 6, spokojnie możecie podwoić ilość)0,5 szklanki mąki pszennej3/4 łyżeczki proszku do pieczeniałyżeczka cukru pudruszczypta soli2 jajka (żółtka i białka osobno)150 ml mleka1,5 łyki oleju lub roztopionego masła1 mały dojrzały banan, rozgniecionydo podania: cukier puder, dżem wiśniowy, owoce itp.Przygotowanie:1. Mąkę przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Ubij razem żółtka jaj, mleko oraz tłuszcz, a następnie dodaj do mąki i wymieszaj aż składniki się połączą. Dodaj rozgniecionego banan i wymieszaj.2. Rozgrzej dobrze gofrownicę.3. Ubij białka jaj i szczyptę soli na sztywno. Delikatnie dodaj do pozostałych składników, najlepiej w kilku porcjach, żeby zachować maksimum puszystości masy.4. Masę przekładaj porcjami do gofrownicy i opiekaj aż parowanie ustanie, a gofry będą złociste. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Jeśli gofry przestygną i zmiękną możesz "odświeżyć" je na suchej, średnio rozgrzanej patelni.
Składniki:(w mojej małej gofrownicy jest miejsce na dwa prostokątne gofry, z tej ilości składników wyszło ich 6, spokojnie możecie podwoić ilość)0,5 szklanki mąki pszennej3/4 łyżeczki proszku do pieczeniałyżeczka cukru pudruszczypta soli2 jajka (żółtka i białka osobno)150 ml mleka1,5 łyki oleju lub roztopionego masła1 mały dojrzały banan, rozgniecionydo podania: cukier puder, dżem wiśniowy, owoce itp.Przygotowanie:1. Mąkę przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Ubij razem żółtka jaj, mleko oraz tłuszcz, a następnie dodaj do mąki i wymieszaj aż składniki się połączą. Dodaj rozgniecionego banan i wymieszaj.2. Rozgrzej dobrze gofrownicę.3. Ubij białka jaj i szczyptę soli na sztywno. Delikatnie dodaj do pozostałych składników, najlepiej w kilku porcjach, żeby zachować maksimum puszystości masy.4. Masę przekładaj porcjami do gofrownicy i opiekaj aż parowanie ustanie, a gofry będą złociste. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Jeśli gofry przestygną i zmiękną możesz "odświeżyć" je na suchej, średnio rozgrzanej patelni.

