ßßß Cookit - przepis na Gofry bananowe

Gofry bananowe

nazwa

Wykonanie

Parę dni temu, w okolicach pory śniadaniowej przypomniałam sobie, że głęboko w szafce kryje się mój wielofunkcyjny toster 4w1. W związku z tym, że jedną z jego funkcji, jak pewnie domyślacie się patrząc na tytuł posta, jest gofrownica, powstał pomysł na bananowe gofry. Wyszperałam ten przepis w internecie, pozbyłam się bogactwa deserowych dodatków i tak powstało moje śniadanie!
Składniki:
(w mojej małej gofrownicy jest miejsce na dwa prostokątne gofry, z tej ilości składników wyszło ich 6, spokojnie możecie podwoić ilość)
0,5 szklanki mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka cukru pudru
szczypta soli
2 jajka (żółtka i białka osobno)
150 ml mleka
1,5 łyki oleju lub roztopionego masła
1 mały dojrzały banan, rozgnieciony
do podania: cukier puder, dżem wiśniowy, owoce itp.
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Ubij razem żółtka jaj, mleko oraz tłuszcz, a następnie dodaj do mąki i wymieszaj aż składniki się połączą. Dodaj rozgniecionego banan i wymieszaj.
2. Rozgrzej dobrze gofrownicę.
3. Ubij białka jaj i szczyptę soli na sztywno. Delikatnie dodaj do pozostałych składników, najlepiej w kilku porcjach, żeby zachować maksimum puszystości masy.
4. Masę przekładaj porcjami do gofrownicy i opiekaj aż parowanie ustanie, a gofry będą złociste. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Jeśli gofry przestygną i zmiękną możesz "odświeżyć" je na suchej, średnio rozgrzanej patelni.
Źródło:http://www.smakocie.com/2014/02/gofry-bananowe.html