Wykonanie
Kolejny przepis Agnieszki Maciąg tym razem pochodzący z książki "Smak Miłości" . Książki, która zauroczyła mnie przede wszystkim swoim klimatem - ciepłem, serdecznością i miłością, którą wyczuwa się czytając tę książkę.W książce znajdziemy wiele wspaniałych przepisów, które na pewno znajdą się na naszym blogu ponieważ warte są przekazania ich dalej. Pierwszą propozycją ze Smaku Miłości jest przepis na ciasto
cytrynowe. Ciasto, które jest bardzo aromatyczne, wilgotne, jednym słowem przepyszne. A do tego proste do zrobienia, bo przecież siła tkwi w prostocie.Składniki: (forma keksowa o wymiarach 33x11 cm)250 g
mąki pszennej250 g miękkiego
masła250 g
cukru pudru4
jajka (
białka oddzielamy od
żółtek)1 łyżka
cukru waniliowegosok wyciśnięty z 1
cytryny oraz starta skórka2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka kandyzowanej
skórki pomarańczowejszczypta
soliWykonanie:Miękkie
masło ucieramy z
żółtkami. Powoli wsypujemy
cukier puder oraz
cukier waniliowy i ucieramy
Cytrynę sparzamy i osuszamy. Skórkę ścieramy i wyciskamy sok.
Sok z cytryny,
skórkę z cytryny oraz kandyzowaną skórkę z
pomarańczy dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką
Mąkę przesiewamy z
proszkiem do pieczenia. Partiami wsypujemy do ciasta i delikatnie łyżką mieszamy
Białka ubijamy ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamyCiasto przekładamy do foremki keksowej posmarowanej
masłem i oprószonej
mąkąPieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg 160 stopni) przez około 50-60 minut, do suchego patyczkaCiasto po ostudzeniu można posypać
cukrem pudrem lub ozdobić lukrem
cytrynowymSmacznego!Źródło: Agnieszka Maciąg "Smak Miłości"Zapraszamy do polubienia naszej strony na Facebook'u