ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki z budyniem

Drożdżówki z budyniem

nazwa

Wykonanie

Puszyste drożdżówki (bułeczki) z budyniem. Idealne do kubka porannej kawy. Dzieci także chętnie po nie sięgają :-).
Składniki:
¾ kg mąki pszennej
½ kostki margaryny
¾ szklanki cukru
1 ½ szklanki mleka
2 jajka
14 g suchych drożdży
szczypta soli
Dodatkowo:
1 paczka budyniu śmietankowego lub waniliowego
500 ml mleka
1 szklanka cukru pudru
1-2 łyżki goręcej wody
Wykonanie:
Budyń gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Mąkę ze szczyptą soli przesiewamy do większego naczynia, wsypujemy drożdże i mieszamy. W rondlu podgrzewamy mleko z margaryną i cukrem, do czasu aż tłuszcz się rozpuści (mleko powinno być dobrze ciepłe, niegorące!). Jajka roztrzepujemy za pomocą rózgi kuchennej lub widelca. Przelewamy do miski z suchymi składnikami, dodajemy mleko z miodem i margaryną. Łączymy wszystkie składniki wyrabiając ciasto za pomocą drewnianej łyżki lub miksera z końcówką haka. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (powinno podwoić swoją objętość).
Gdy ciasto wyrośnie odrywamy kawałki wielkości mandarynki, podsypujemy mąką, formujemy kulki podwijając ciasto pod spód i spłaszczamy je. Drożdżówki układamy w odstępach na blaszce wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdej drożdżówki robimy wgłębienie np. z pomocą spodu od szklanki i nakładamy po łyżce budyniu. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min. Po tym czasie ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C na ok.15 min, do czasu aż się ładnie zarumienią.
Upieczone drożdżówki polewamy lukrem (cukier puder + odrobina gorącej wody).
Smacznego!
Źródło:http://www.kawaiczekolada.pl/drozdzowki-z-budyniem