Wykonanie
Puszyste drożdżówki (bułeczki) z
budyniem. Idealne do kubka porannej
kawy. Dzieci także chętnie po nie sięgają :-).
Składniki:¾ kg
mąki pszennej½ kostki
margaryny¾ szklanki
cukru1 ½ szklanki
mleka2
jajka14 g suchych
drożdżyszczypta
soliDodatkowo:1 paczka budyniu
śmietankowego lub
waniliowego500 ml
mleka1 szklanka
cukru pudru1-2 łyżki goręcej
wodyWykonanie:
Budyń gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Mąkę ze szczyptą
soli przesiewamy do większego naczynia, wsypujemy
drożdże i mieszamy. W rondlu podgrzewamy
mleko z
margaryną i
cukrem, do czasu aż tłuszcz się rozpuści (
mleko powinno być dobrze ciepłe, niegorące!).
Jajka roztrzepujemy za pomocą rózgi kuchennej lub widelca. Przelewamy do miski z suchymi składnikami, dodajemy
mleko z
miodem i
margaryną. Łączymy wszystkie składniki wyrabiając ciasto za pomocą drewnianej łyżki lub miksera z końcówką haka. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (powinno podwoić swoją objętość).Gdy ciasto wyrośnie odrywamy kawałki wielkości
mandarynki, podsypujemy
mąką, formujemy kulki podwijając ciasto pod spód i spłaszczamy je. Drożdżówki układamy w odstępach na blaszce wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdej drożdżówki robimy wgłębienie np. z pomocą
spodu od szklanki i nakładamy po łyżce budyniu. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min. Po tym czasie ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C na ok.15 min, do czasu aż się ładnie zarumienią.Upieczone drożdżówki polewamy lukrem (
cukier puder + odrobina gorącej
wody).Smacznego!