ßßß


Składniki:¾ kg mąki pszennej½ kostki margaryny¾ szklanki cukru1 ½ szklanki mleka2 jajka14 g suchych drożdżyszczypta soliDodatkowo:1 paczka budyniu śmietankowego lub waniliowego500 ml mleka1 szklanka cukru pudru1-2 łyżki goręcej wodyWykonanie:Budyń gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.Mąkę ze szczyptą soli przesiewamy do większego naczynia, wsypujemy drożdże i mieszamy. W rondlu podgrzewamy mleko z margaryną i cukrem, do czasu aż tłuszcz się rozpuści (mleko powinno być dobrze ciepłe, niegorące!). Jajka roztrzepujemy za pomocą rózgi kuchennej lub widelca. Przelewamy do miski z suchymi składnikami, dodajemy mleko z miodem i margaryną. Łączymy wszystkie składniki wyrabiając ciasto za pomocą drewnianej łyżki lub miksera z końcówką haka. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (powinno podwoić swoją objętość).Gdy ciasto wyrośnie odrywamy kawałki wielkości mandarynki, podsypujemy mąką, formujemy kulki podwijając ciasto pod spód i spłaszczamy je. Drożdżówki układamy w odstępach na blaszce wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdej drożdżówki robimy wgłębienie np. z pomocą spodu od szklanki i nakładamy po łyżce budyniu. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min. Po tym czasie ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C na ok.15 min, do czasu aż się ładnie zarumienią.Upieczone drożdżówki polewamy lukrem (cukier puder + odrobina gorącej wody).Smacznego!