Wykonanie
![](/Data/Images/www.kawaiczekolada.pl\puszyste-drozdzowki-ze-sliwkami-i-kruszonka/l/1494855624.jpg)
![](/Data/Images/www.kawaiczekolada.pl\puszyste-drozdzowki-ze-sliwkami-i-kruszonka/l/-790154355.jpg)
Składniki:1 kg
mąki pszennej w tym ok. ¾ szkl. do przygotowania kruszonki½ kostki
margaryny + ok. ¼ kostki
margaryny do przygotowania kruszonki¾ szkl.
cukru + ok.1/3 szkl.
cukru do przygotowania kruszonki2 szkl.
mleka3
jajka½ kostki
drożdży1 paczka
cukru waniliowegoszczypta
solikilka dojrzałych
śliwekWykonanie:W małej miseczce rozkruszamy
drożdże, wsypujemy 1 łyżeczkę
cukru, 2 łyżki
mąki, zalewamy ciepłym
mlekiem (ok. ¼ szklanki). Składniki mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę ze szczyptą
soli przesiewamy do większego naczynia, dodajemy
jajka. W garnku podgrzewamy
mleko z
margaryną i
cukrem. Łączymy wszystkie składniki wyrabiając ciasto za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (powinno podwoić swoja objętość).Gdy ciasto wyrośnie odrywamy kawałki wielkości
mandarynki, podsypujemy
mąką, formujemy kulki podwijając ciasto pod spód, układamy w odstępach na blaszce wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min. Na każdej drożdżówce układamy połówkę
śliwki, posypujemy kruszonką (do naczynia, wsypujemy
mąkę,
cukier,
cukier waniliowy,
margarynę dodajemy łyżkę
ciasta drożdżowego, wszystkie składniki wyrabiamy ręką tworząc okruchy), wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C na ok.15 min.Upieczone drożdżówki polewamy lukrem (
cukier puder + odrobina gorącej
wody).Smacznego!