Wykonanie
Śliwki zawinięte w
ciasto drożdżowe, upieczone na złoty kolor i polane słuszną porcją lukru! Najlepsze jeszcze ciepłe! Bardzo polecam!
Składniki:ok. 3/4 kg
mąki pszennej½ kostki
margaryny¾ szkl.
cukru1/2 litra
mleka2
jajkaszczypta
soli½ kostki świeżych
drożdży6-8 dużych
śliwek +
mąka do obtoczeniaSkładniki na
lukier:ok. 1 szklanki
cukru pudru2-3 łyżki gorącej
wodyWykonanie:Do małej miseczki rozkruszamy
drożdże, wsypujemy 1 łyżeczkę
cukru i trochę
mąki, zalewamy ciepłym
mlekiem (ok. 1/4 szklanki). Składniki mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę ze szczyptą
soli przesiewamy do większego naczynia, dodajemy
jajka. W rondlu podgrzewamy
mleko z
margaryną i
cukrem do czasu aż
cukier i
margaryna się rozpuszczą (
mleko nie powinno być gorące tylko dobrze ciepłe). Łączymy wszystkie składniki wyrabiając ciasto za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
Śliwki przekrawamy na połówki i usuwamy pestki. Każda
śliwkę przed zawinięciem w ciasto obtaczamy w
mące.Od wyrośniętej masy ciasta odrywamy kawałki wielkości
cytryny, podsypujemy
mąką, rozpłaszczamy, na środku układamy
śliwkę i zawijamy pod spód tworząc zgrabną bułeczkę. Odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z ciasta wyjdzie ok 12-14
śliwkowych bułeczek.Drożdżówki pieczemy do czasu, aż się ładnie zarumienią ok. 35 min. w temperaturze 180 st. C z termoobiegiem.Jeszcze ciepłe drożdżówki polewamy gęstym lukrem (
cukier puder + gorąca
woda).Smacznego!