ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe z rogalików z dżemem truskawkowym

Drożdżowe z rogalików z dżemem truskawkowym

nazwa

Wykonanie

Blog zszedł trochę na drugi plan... Najpierw "posypałam" się trochę zdrowotnie i przez dwa miesiące wcinałam leki przeciwbólowe, a potem nadeszły ferie, z nimi wyjazd i nastała przerwa...
Ale już biegnę nadrabiać :)
Przepis na to ciasto wynalazłam kilka miesięcy temu w internecie na stronie francuskiej. Trochę zmodyfikowałam poprzez przełożenie blatów ciasta dżemem truskawkowym. Zamiast dżemu można dodać suszona żurawinę albo rodzynki. Coś, co nie jest mokre. Ciasto w miejscu, gdzie jest mokre robi się trochę zakalcowate - takie moje odczucie. Tak więc chyba moja modyfikacja nie była potrzebna ;) Nie mniej jest to też dobry pomysł na zużycie resztki dżemu :)
Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
60 gramów cukru
18 gramów świeżych drożdży
5 jajek całych + 1 jajko do posmarowania ciasta
1 kostka margaryny o temperaturze pokojowej
1/2 szklanki ciepłego mleka
trochę oleju do posmarowania dłoni
W mleku rozpuścić drożdże, dodać łyżkę mąki - wymieszać i odstawić na 10 minut
Do malaksera wsypać mąkę, dodać wyrośnięte drożdże, 5 jajek, sól i cukier - miksować ciasto do dokładnego wymieszania składników
Nie wyłączając malaksera dodawać po trochu margarynę - wymieszać
Przygotować miskę, posmarować dłonie olejem i przełożyć ciasto do miski - przykryć czystą ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia
Tortownicę posmarować margaryną i wysypać mąką
Po tym czasie podzielić ciasto na trzy placki i uformować koła. Ja to robiłam ręką, po prostu rozciągnęłam
Jeden placek posmarować cienko dżemem, przykryć drugim plackiem i również posmarować cienko dżemem. Przykryć trzecim plackiem i delikatnie rozwałkować na kształt koła
Tak przygotowane ciasto pokroić w trójkąty
Każdy trójkąt uformować w rogalik zwijając od szerszej podstawy do czubka trójkącika
Każdy rogalik układać na płasko w tortownicy, dookoła, a następnie wyłożyć środek
Odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia
Nastawić piecyk na 180 stopni C
Rozbełtać jajko i posmarować nim wierzch ciasta
Piec 25 minut
Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem
Ciasto przybiera nietypowy kształt. Moim gościom się podobało:) I smakowało!
Smacznego! :)
W myśl akcji:
Źródło:http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2014/03/drozdzowe-z-rogalikow-z-dzemem.html