ßßß


Składniki:1/2 kg mąki pszennej1/2 łyżeczki soli60 gramów cukru18 gramów świeżych drożdży5 jajek całych + 1 jajko do posmarowania ciasta1 kostka margaryny o temperaturze pokojowej1/2 szklanki ciepłego mlekatrochę oleju do posmarowania dłoniW mleku rozpuścić drożdże, dodać łyżkę mąki - wymieszać i odstawić na 10 minutDo malaksera wsypać mąkę, dodać wyrośnięte drożdże, 5 jajek, sól i cukier - miksować ciasto do dokładnego wymieszania składnikówNie wyłączając malaksera dodawać po trochu margarynę - wymieszaćPrzygotować miskę, posmarować dłonie olejem i przełożyć ciasto do miski - przykryć czystą ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięciaTortownicę posmarować margaryną i wysypać mąkąPo tym czasie podzielić ciasto na trzy placki i uformować koła. Ja to robiłam ręką, po prostu rozciągnęłam
Jeden placek posmarować cienko dżemem, przykryć drugim plackiem i również posmarować cienko dżemem. Przykryć trzecim plackiem i delikatnie rozwałkować na kształt koła
Tak przygotowane ciasto pokroić w trójkąty
Każdy trójkąt uformować w rogalik zwijając od szerszej podstawy do czubka trójkącika
Każdy rogalik układać na płasko w tortownicy, dookoła, a następnie wyłożyć środek
Odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia
Nastawić piecyk na 180 stopni CRozbełtać jajko i posmarować nim wierzch ciasta
Piec 25 minutPo wystudzeniu można posypać cukrem pudrem




Ciasto przybiera nietypowy kształt. Moim gościom się podobało:) I smakowało!Smacznego! :)W myśl akcji: