Wykonanie
            
Kiedyś jako mała dziewczynka miałam okazję uczestniczyć w imprezie na której serwowano pączki z wróżbą. Przyszyły więc Andrzejki i ja na Andrzejkowe szaleństwa postanawiam wykonać podobne. Jednak aby nie powtarzać pomysłu sprzed laty postanowiłam poszukać przepisu na pączki bez smażenia. Bo wiadomo zdrowej i mniej kalorycznie. Przepis pochodzi z bloga angielskiego .

Składniki:2 łyżeczki 
suszonych drożdży1/4 szklanki ciepłej 
wody2 i 1/4 szklanki 
mąki pszennejszczypta 
soli1/4 szklanki 
cukru2 łyżki roztopionego 
masła lub 
margaryny3/4 szklanki ciepłego 
mleka1 
jajkocukier puder do posypania

W małej miseczce 
drożdże oraz szczyptę 
cukru rozpuszczmy w ciepłej wodzie. Odstawiamy na 5 minut do wyrośnięcia.W dużej misce mieszamy 
mąkę, 
cukier oraz szczyptę 
soli. Dodajemy 
drożdżową masę, rozpuszczone 
masło, 
jajko oraz 
mleko. Za pomocą łyżki łączymy wszystkie składniki (mieszamy tylko przez kilka minut) – otrzymamy bardzo kleiste, mokre ciasto. Miskę szczelnie przykrywamy np. folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe (25 stopni) miejsce na minimum 1 godzinę (ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość).Blat mocno oprószamy 
mąką. Wykładamy ciasto uważając aby nie zagniatać i nie odgazowywać zbytnio. Lekko rozklepujemy ciasto na grubość 2-3 cm. Szklankę obtocz w 
mące i wytnij tak wiele pączków, jak to tylko możliwe.Pączki na blasze odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Następnie pieczemy przez około 7-10 minut na środkowym poziomie piekarnika w temperaturze 200st.C.Po wystudzeniu pączki posypujemy 
cukrem pudrem.

Aby wewnątrz znalazła się karteczka należy na kawałku pergaminu napisać wróżbę. Ciasto rozklepać na 1 cm zamiast na 2-3, wyciąć kółka za pomocą szklanki. Na jednym wyciętym kółku położyć złożoną karteczkę i przykryć drugim kółkiem. Lekko docisnąć.

EDIT: Przepis i wykonanie docenione w konkursie Kasi na facebook’u. Dziękuję!