Wykonanie
Kiedyś jako mała dziewczynka miałam okazję uczestniczyć w imprezie na której serwowano pączki z wróżbą. Przyszyły więc Andrzejki i ja na Andrzejkowe szaleństwa postanawiam wykonać podobne. Jednak aby nie powtarzać pomysłu sprzed laty postanowiłam poszukać przepisu na pączki bez smażenia. Bo wiadomo zdrowej i mniej kalorycznie. Przepis pochodzi z bloga angielskiego .
Składniki:2 łyżeczki
suszonych drożdży1/4 szklanki ciepłej
wody2 i 1/4 szklanki
mąki pszennejszczypta
soli1/4 szklanki
cukru2 łyżki roztopionego
masła lub
margaryny3/4 szklanki ciepłego
mleka1
jajkocukier puder do posypania
W małej miseczce
drożdże oraz szczyptę
cukru rozpuszczmy w ciepłej wodzie. Odstawiamy na 5 minut do wyrośnięcia.W dużej misce mieszamy
mąkę,
cukier oraz szczyptę
soli. Dodajemy
drożdżową masę, rozpuszczone
masło,
jajko oraz
mleko. Za pomocą łyżki łączymy wszystkie składniki (mieszamy tylko przez kilka minut) – otrzymamy bardzo kleiste, mokre ciasto. Miskę szczelnie przykrywamy np. folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe (25 stopni) miejsce na minimum 1 godzinę (ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość).Blat mocno oprószamy
mąką. Wykładamy ciasto uważając aby nie zagniatać i nie odgazowywać zbytnio. Lekko rozklepujemy ciasto na grubość 2-3 cm. Szklankę obtocz w
mące i wytnij tak wiele pączków, jak to tylko możliwe.Pączki na blasze odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Następnie pieczemy przez około 7-10 minut na środkowym poziomie piekarnika w temperaturze 200st.C.Po wystudzeniu pączki posypujemy
cukrem pudrem.
Aby wewnątrz znalazła się karteczka należy na kawałku pergaminu napisać wróżbę. Ciasto rozklepać na 1 cm zamiast na 2-3, wyciąć kółka za pomocą szklanki. Na jednym wyciętym kółku położyć złożoną karteczkę i przykryć drugim kółkiem. Lekko docisnąć.
EDIT: Przepis i wykonanie docenione w konkursie Kasi na facebook’u. Dziękuję!