ßßß
Składnikimąka pszenna, 550 gramsuche drożdże, 10 gramsól, 2 łyżeczkicukier, 1 i 1/2 łyżeczkimiękkie masło, 30 gramjajko, 1 sztukaciepłe mleko, 150 mililitrówciepła woda, około 100 mililitrówSposób przygotowania1. Wszystkie składniki suche wymieszać. Dodać masło, jajko i mleko. Stopniowo dolewać wodę. Wyrobić gładkie ciasto. Zarabiać przez 10 minut. Przełożyć do miski. Obsypać mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny do podwojenia objętości.2. Ciasto podzielić na 8 równych części. Każdą rozpłaszczyć, następnie utworzyć sakiewkę. Czynność powtórzyć. Końcówki dokładnie zlepić. Formować okrągłe bułeczki. Obtoczyć w mące. Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, spojeniem do dołu. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut.3. Bułki podzielić na pól, dociskając do samego końca patyczek do szaszłyków lub tępą stronę noża. Piec przez 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni (funkcja góra-dół).
Przepis pochodzi z bloga Kulinarne szaleństwa Margarytki.painkillers