Wykonanie
Słodkie, puszyste bułeczki z
dżeme jagodowym. Upieczone na dużej blaszce, przytulone jedna do drugiej. Idealnie do
kawy lub
herbaty w zimowe popołudnie.
![](/Data/Images/www.kawaiczekolada.pl\drozdzowe-buleczki-z-jagodami/l/136722702.jpg)
![](/Data/Images/www.kawaiczekolada.pl\drozdzowe-buleczki-z-jagodami/l/-1068287730.jpg)
![](/Data/Images/www.kawaiczekolada.pl\drozdzowe-buleczki-z-jagodami/l/1093974453.jpg)
Składniki:650 g
mąki pszennej tortowej125 g
margaryny100 g
cukru50 g świeżych
drożdży2 szklanki
mleka2
jajkaszczypta
soliDodatkowo:2 szklanki
dżemu jagodowego lub
jagód rozduszonych z ½ szklanki
cukru pudru¾ szklanki
cukru pudru2-3 łyżki gorącej
wodyWykonanie:Do małej miseczki rozkruszamy
drożdże, wsypujemy 1 łyżeczkę
cukru i trochę
mąki, zalewamy ciepłym
mlekiem (ok. ½ szklanki). Składniki mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę ze szczyptą
soli przesiewamy do większego naczynia, dodajemy
jajka. W garnku podgrzewamy
mleko z
margaryną i
cukrem. Łączymy wszystkie składniki wyrabiając ciasto za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 2 godziny (powinno podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i dzielimy na 4 części. Pierwszą część rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach blach tj. 25×35 cm. W razie potrzeby podsypujemy
mąką. Przekładamy na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Drugą część ciasta wyrabiamy podsypując lekko
mąką, rozwałkowujemy na duży prostokąt. Ciasto smarujemy
dżemem i delikatnie zawijamy wzdłuż dłuższego
boku. Zawijańca tniemy na 8 równych części i układamy na blaszce w małych odstępach (bułeczki, gdy trochę podrosną powinny się ze sobą stykać). Podobnie postępujemy z pozostałymi częściami ciasta tak, aby zapełnić całą blachę
Drożdżowe bułeczki odstawiamy na ok. 30 minut, aby lekko się napuszyły, a następnie pieczemy ok. 40 min. w temperaturze 180 o C.Upieczone bułeczki polewamy lukrem (
cukier puder + odrobiną gorącej
wody).Smacznego!