Wykonanie
Makowiec jest na obowiązkowej liście świątecznych ciast, ale nie byłabym sobą, gdyby nie pojawiał się na moim
stole znacznie częściej. Wykwinty smak
maku w połączeniu z
bakaliami i delikatnym
biszkoptem zaspokoi niejednego łasucha.Czy wiesz, że: w 100 gramach
maku (źródło: Zofia Wieczorek Chełmińska Zasady żywienia i dietetyka stosowana) jest aż 1400 mg wapnia, 20 mg
białka, 41mg tłuszczu, 610 mg potasu, 12 mg żelaza. Poza nimi obecne są w nim liczne witaminy, jak A, C, D, B i dobroczynne kwasy tłuszczowe. Działa korzystnie na budowę kości,
krwi, pracę
serca, wzroku, równowagę elektrolitów a także chroni przed miażdżycą, depresją, chorobami układu krążenia i nowotworami. Zaiste same zalety.
Będę jednak szczera: ma jedną małą wadę, dla odchudzających, wręcz kolosalną, jest kaloryczny. 100 gram
maku to aż 540 kalorii. Jeśli dodamy do niego
bakalie, ich liczba znacznie wzrośnie. Zatem delektujmy się nim często, bo jest bardzo zdrowy, dozując jednak niewielkie porcje.
Biszkopt:6 jaj6 łyżek
mąki tortowej2 łyzki
maki ziemniaczanej4 łyżki
cukru pudruszczypta
soli1/4 szklanki gorącej
wodyPrzygotowanie
biszkoptuPiekarnik rozgrzewamy do 170 stopni C. Blachę 25x40 lub o zbliżonych wymiarach, wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem, ale tylko spód. Ubijamy
białka ze
solą, pod koniec dodajemy część
cukru do utrwalenia masy
białkowej. Ubijamy
żółtka z
cukrem i gorącą
wodą. Jak potroją objętość, dodajemy do nich
białko i delikatnie łączymy. Dosypujemy partiami przez sito wymieszane
mąki i ostrożnie, mieszamy łyżką, zagarniając masę od
spodu misy, by nie osiadała
mąka.Tą ostatnią czynność robimy możliwie najkrócej, by ciasto nie opadło i jak najszybciej znalazło się w piekarniku. Pieczemy około 30-35 minut. Sprawdzamy patyczkiem, jeśli suchy, wyjmujemy z piekarnika. Po chwili uwalniamy z formy i przekładamy na kratkę, by nieco podeschło. Wystudzone ciasto kroimy mniej więcej na dwie połowy i jedną z nich ponownie umieszczamy w tej samej formie. Tuż przed wyłożeniem nań masy makowej,
biszkopt delikatnie nasączamy
wodą z sokiem z
cytryny.Masa makowa0,5 kg
maku1 litr
wody3/4 szklanki
cukru,3
jajaaromat migdałowy, jedyny, który najlepiej wydobywa smak makowca
budyń śmietankowy2 łyżki
dżemu z porzeczki czarnej lub innego2 łyżki
oleju, większa ilość tłuszczu jest zbędna,
mak sam w sobie jest tłusty, że można tłuszcz pominąćdowolne
bakalieszczypta
soliPrzygotowanie masy makowej0,5 kg
maku ( należy go parzyć ok. 2 godz. w wodzie lub
mleku. Osobiście robię to w wodzie, gdyż długotrwałe parzenie w
mleku, moim zdaniem, obniża jego smak. Ilość
wody waha się w granicach jednego litra. Gdy jest zbyt suchy, dolewamy
wodę). Przestudzony
mak należy zmielić przynajmniej dwa
razy. Do
maku dodajemy
cukier,
dżem,
budyń śmietankowy,
aromat migdałowy, ulubione
bakalie (
rodzynki,
orzechy),
żółtka i dokładnie mieszamy. Ubijamy
białka ze szczyptą
soli a pod koniec utrwalamy je łyżką
cukru. Masę
białkową dodajemy w dwóch porcjach: najpierw mniejszą rozprowadzamy w
masie makowej, później pozostałą. Zanim dodamy ubite
białka, sprawdźmy, czy masa makowa nie jest zbyt tępa. Należy wówczas dolać
wody i jeszcze raz ją przemieszać. Nie dodawajmy
syropów, zwiększą jedynie kaloryczność ciasta i obniżą walory smakowe makowca. Masę
makową wykładamy na
biszkopt i wkładamy do piekarnika. Pieczemy najdłużej 45 minut w temperaturze 170 stopni C. Na wystudzone ciasto kładziemy drugą część
biszkoptu, lekko zwilżonego
wodą z sokiem z
cytryny. Na wierzchu rozprowadzamy polewę (sprawdzony przepis poniżej) i dowolnie dekorujemy.Polewa do makowca:1 łyżka czubata
masła2 łyżeczki
kakao2 łyżeczki
cukruaromat migdałowy1 płaska łyżeczka
żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości
wody.
Masło rozpuszczamy z
cukrem i
kakao na małym ogniu. Jak zawrze zdejmujemy z ognia i gdy lekko przestygnie dodajemy dwie łyżki
mleka, kolejno, mieszając, by masa była jednolita. Do ciepłej polewy wlewamy kilka kropel
aromatu migdałowego i
żelatynę. Rozprowadzamy. Letnią, ale nie gęstniejącą polewę wylewamy na ciasto, pomagając sobie łyżką, przy rozsmarowaniu. Posypujemy
płatkami migdałowymi lub posiekanymi
migdałami. Makowiec na
biszkopcie jest przepyszny, nie można mu się oprzeć, gorąco polecam!