ßßß
Makowiec jest na obowiązkowej liście świątecznych ciast, ale nie byłabym sobą, gdyby nie pojawiał się na moim stole znacznie częściej. Wykwinty smak maku w połączeniu z bakaliami i delikatnym biszkoptem zaspokoi niejednego łasucha.Czy wiesz, że: w 100 gramach maku (źródło: Zofia Wieczorek Chełmińska Zasady żywienia i dietetyka stosowana) jest aż 1400 mg wapnia, 20 mg białka, 41mg tłuszczu, 610 mg potasu, 12 mg żelaza. Poza nimi obecne są w nim liczne witaminy, jak A, C, D, B i dobroczynne kwasy tłuszczowe. Działa korzystnie na budowę kości, krwi, pracę serca, wzroku, równowagę elektrolitów a także chroni przed miażdżycą, depresją, chorobami układu krążenia i nowotworami. Zaiste same zalety. Będę jednak szczera: ma jedną małą wadę, dla odchudzających, wręcz kolosalną, jest kaloryczny. 100 gram maku to aż 540 kalorii. Jeśli dodamy do niego bakalie, ich liczba znacznie wzrośnie. Zatem delektujmy się nim często, bo jest bardzo zdrowy, dozując jednak niewielkie porcje.Biszkopt:6 jaj6 łyżek mąki tortowej2 łyzki maki ziemniaczanej4 łyżki cukru pudruszczypta soli1/4 szklanki gorącej wodyPrzygotowanie biszkoptuPiekarnik rozgrzewamy do 170 stopni C. Blachę 25x40 lub o zbliżonych wymiarach, wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem, ale tylko spód. Ubijamy białka ze solą, pod koniec dodajemy część cukru do utrwalenia masy białkowej. Ubijamy żółtka z cukrem i gorącą wodą. Jak potroją objętość, dodajemy do nich białko i delikatnie łączymy. Dosypujemy partiami przez sito wymieszane mąki i ostrożnie, mieszamy łyżką, zagarniając masę od spodu misy, by nie osiadała mąka.Tą ostatnią czynność robimy możliwie najkrócej, by ciasto nie opadło i jak najszybciej znalazło się w piekarniku. Pieczemy około 30-35 minut. Sprawdzamy patyczkiem, jeśli suchy, wyjmujemy z piekarnika. Po chwili uwalniamy z formy i przekładamy na kratkę, by nieco podeschło. Wystudzone ciasto kroimy mniej więcej na dwie połowy i jedną z nich ponownie umieszczamy w tej samej formie. Tuż przed wyłożeniem nań masy makowej, biszkopt delikatnie nasączamy wodą z sokiem z cytryny.Masa makowa0,5 kg maku1 litr wody3/4 szklanki cukru,3 jajaaromat migdałowy, jedyny, który najlepiej wydobywa smak makowcabudyń śmietankowy2 łyżki dżemu z porzeczki czarnej lub innego2 łyżki oleju, większa ilość tłuszczu jest zbędna, mak sam w sobie jest tłusty, że można tłuszcz pominąćdowolne bakalieszczypta soliPrzygotowanie masy makowej0,5 kg maku ( należy go parzyć ok. 2 godz. w wodzie lub mleku. Osobiście robię to w wodzie, gdyż długotrwałe parzenie w mleku, moim zdaniem, obniża jego smak. Ilość wody waha się w granicach jednego litra. Gdy jest zbyt suchy, dolewamy wodę). Przestudzony mak należy zmielić przynajmniej dwa razy. Do maku dodajemy cukier, dżem, budyń śmietankowy, aromat migdałowy, ulubione bakalie ( rodzynki, orzechy), żółtka i dokładnie mieszamy. Ubijamy białka ze szczyptą soli a pod koniec utrwalamy je łyżką cukru. Masę białkową dodajemy w dwóch porcjach: najpierw mniejszą rozprowadzamy w masie makowej, później pozostałą. Zanim dodamy ubite białka, sprawdźmy, czy masa makowa nie jest zbyt tępa. Należy wówczas dolać wody i jeszcze raz ją przemieszać. Nie dodawajmy syropów, zwiększą jedynie kaloryczność ciasta i obniżą walory smakowe makowca. Masę makową wykładamy na biszkopt i wkładamy do piekarnika. Pieczemy najdłużej 45 minut w temperaturze 170 stopni C. Na wystudzone ciasto kładziemy drugą część biszkoptu, lekko zwilżonego wodą z sokiem z cytryny. Na wierzchu rozprowadzamy polewę (sprawdzony przepis poniżej) i dowolnie dekorujemy.Polewa do makowca:1 łyżka czubata masła2 łyżeczki kakao2 łyżeczki cukruaromat migdałowy1 płaska łyżeczka żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody.Masło rozpuszczamy z cukrem i kakao na małym ogniu. Jak zawrze zdejmujemy z ognia i gdy lekko przestygnie dodajemy dwie łyżki mleka, kolejno, mieszając, by masa była jednolita. Do ciepłej polewy wlewamy kilka kropel aromatu migdałowego i żelatynę. Rozprowadzamy. Letnią, ale nie gęstniejącą polewę wylewamy na ciasto, pomagając sobie łyżką, przy rozsmarowaniu. Posypujemy płatkami migdałowymi lub posiekanymi migdałami. Makowiec na biszkopcie jest przepyszny, nie można mu się oprzeć, gorąco polecam!