Wykonanie
Torty to moje ulubione ciasta i nieprawdą jest, że są kaloryczne. To od nas zależy, ile kalorii w nie wpompujemy.
Kakaowy biszkopt, z małą ilością
cukru, bez tłuszczu a do tego lekka jogurtowa chmurka z dodatkiem
brzoskwiń lub innych dostępnych
owoców. Niezwykle łatwo go przygotujesz a smak i wygląd sprawi Ci wiele satysfakcji. Gorąco polecam!!!
Składniki na
biszkopt:4-5 jajpół szklanki
cukru1 szklanka
mąki1/4 szklanki
mąki ziemniaczanej4-5 łyżeczek
kakao holenderskie1/4 szklanki gorącej
wodyszczypta
soliPrzygotowanie
biszkoptu kakaowegoNastawiamy piekarnik na 180 stopni. Mieszamy
mąki z
kakao.
Białka ubijamy ze szczyptą
soli, dodając pod koniec dwie łyżeczki
cukru, celem utrwalenia piany. Do
żółtek dodajemy
cukier, gorącą
wodę i miksujemy do potrojenia objętości. Mieszamy delikatnie masę
białkową z masą
żółtkową i dosypujemy w kilu porcjach
mąki z
kakao. Przy tej ostatniej fazie lepiej nie używać robota, by zachować w
biszkopcie, jak najwięcej powietrza a puszysty
biszkopt to znakomity
biszkopt. Tortownicę (około 24 cm) wykładamy papierem (tylko spód) a
boków nie smarujemy. Przelewamy ciasto do formy i pieczemy około 35 minut (wszystko zależy od piekarnika - w niektórych wystarczy 175 stopni C. a nawet 170 - trzeba wyczuć sprzęt).
Brzoskwinie do
tortu najlepiej wykorzystać te w
syropie (trzeba je odsączyć), gdyż są miękkie lub bardzo dojrzałe i świeże. Około szklanki
syropu lub ponczu wykorzystamy do nasączenia dwóch płatów
biszkoptu.Masa jogurtowa0,5 litra
naturalnego jogurtu1,5 łyżki
cukru pudru2 łyżeczki
żelatynyokoło 1/5 szklanki chłodnej
wodyPrzygotowanie masy jogurtowejRozpuszczamy
żelatynę: wsypujemy do szklanki, zalewamy
wodą, po chwili wkładamy szklankę do naczynia z ciepłą
wodą.Schłodzony
jogurt miksujemy cierpliwie kilka minut, by jak najwięcej wpompować powietrza do
jogurtu. Dodajemy
cukier puder, chwilę miksujemy. Na koniec wlewamy do szklanki z
żelatyną część masy jogurtowej, szybko mieszamy i łączymy z resztą, chwilę jeszcze miksując. Wstawiamy do lodówki na kilka chwil do lekkiego zżelowania.
Przygotowanie
tortuZ ciepłego
biszkoptu ściągamy papier, kroimy na dwa krążki i nasaczamy każdy z nich
syropem. Na spodnim płacie
biszkoptu kakaowego układamy
brzoskwinie (można je rozdrobnić) i wkładamy na chwilę do lodówki. Kiedy masa jogurtowa zaczyna żelować, czyli musi być taka, że nie spłynie nam z ciasta, ale
daje się jeszcze formować, wyjmujemy część spodnią
tortu z
brzoskwiniami i pokrywamy ją masą
jogurtową. Przykrywamy drugim płatem
biszkoptu ( wybieramy ten, który był wierzchem, zaraz po upieczeniu), którego również nasączamy. Pozostało jeszcze przygotować polewę.Gdyby z jakiś powodów polewa rozwarstwiała się, można dodać do ciepłej (nie na gorącą) łyżeczkę lub dwie
mleka,
śmietany lub
wody i dobrze wymieszać. Problem powinien zniknąć a polewa przybierze lśniącą powierzchnię. Polewamy gęstniejącą polewą i dowolnie dekorujemy. Tort
jogurtowy z
brzoskwiniami smakuje rewelacyjnie i nie czujemy się po nim napakowani kaloriami.
Róbcie go często i komentujcie. Pozdrawiam serdecznie!!!