ßßß
Czas przygotowania: 45 minutIlość porcji: 15Składniki:
Biszkopt:3 jajka1 szklanka mąki2/3 szklanki cukru1/4 szklanki wodyKrem:1 łyżeczka cukru waniliowego500 g śmietanki 30%1/2 szklanki cukru pudru3 łyżki kakao1 łyżka żelatyny1/3 szklanki wrzątkuwoda do nasączenia biszkoptuRobienia brzdąca zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy stopniowo dodając cukier, na sztywną pianę. Następnie dodajemy resztę składników: żółtka, mąkę, wodę i mieszamy łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach. Powstałą masę przekładamy na wcześniej wyłożoną papierem blachę. Pieczemy 17 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.Teraz zabieramy się za krem. Rozpuszczamy żelatynę w ciepłej przygotowanej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie śmietanę kremówkę ubijam wraz z cukrem pudrem ( dodawanym stopniowo) i cukrem waniliowym na sztywno. Następnie dodaję kakao, mieszam. Na sam koniec dodaję ostudzoną żelatyną. Powoli mieszam wszystkie składniki.Upieczony i przestudzony biszkopt dziele na pół. Nasączam jedną część biszkoptu wodą i nakładam na niego połowę kremu. Na to kładę kolejna część biszkoptu, ponownie nasączam wodą i układam resztę kremu. Na wierzchu można zrobić wzorek widelcem. Gotowe ciasto powinno poleżeć parę godzin w lodówce. Smacznego :)



