Wykonanie
Dziś przedstawiamy Wam ciasto naszego dzieciństwa. Żadna rodzinna impreza nie mogła się bez niego obejść. Uważamy że w smaku jest po
protu nieziemskie. Zapraszamy do wypróbowania przepisu :)
Czas przygotowania: 45 minutIlość porcji: 15Składniki:
Biszkopt:3
jajka1 szklanka
mąki2/3 szklanki
cukru1/4 szklanki
wodyKrem:1 łyżeczka
cukru waniliowego500 g
śmietanki 30%1/2 szklanki
cukru pudru3 łyżki
kakao1 łyżka
żelatyny1/3 szklanki wrzątku
woda do nasączenia
biszkoptuRobienia brzdąca zaczynamy od upieczenia
biszkoptu. Oddzielamy
białka od
żółtek i ubijamy stopniowo dodając
cukier, na sztywną pianę. Następnie dodajemy resztę składników:
żółtka,
mąkę,
wodę i mieszamy łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach. Powstałą masę przekładamy na wcześniej wyłożoną papierem blachę. Pieczemy 17 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.Teraz zabieramy się za krem. Rozpuszczamy
żelatynę w ciepłej przygotowanej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie
śmietanę kremówkę ubijam wraz z
cukrem pudrem ( dodawanym stopniowo) i
cukrem waniliowym na sztywno. Następnie dodaję
kakao, mieszam. Na sam koniec dodaję ostudzoną
żelatyną. Powoli mieszam wszystkie składniki.Upieczony i przestudzony
biszkopt dziele na pół. Nasączam jedną część
biszkoptu wodą i nakładam na niego połowę kremu. Na to kładę kolejna część
biszkoptu, ponownie nasączam
wodą i układam resztę kremu. Na wierzchu można zrobić wzorek widelcem. Gotowe ciasto powinno poleżeć parę godzin w lodówce. Smacznego :)