Wykonanie
Biszkopt jest bazą dla wielu ciast, jak
torty, ciasta
owocowe i różne jego kreacje. Ten zdrowy wypiek, dzięki dobrze ubitej pianie, świetnie rośnie bez
proszku do pieczenia. Jego dużą zaletą jest niska kaloryczność, co w rozsądnej diecie ma wielkie znaczenie.Tortownicę o średnicy około 25 cm wykładamy papierem(tylko spód) a
boków niczym nie smarujemy, dzięki t emu
biszkopt będzie bez wybrzuszeń.Składniki:5 dużych jaj0,5 - 3/4 szklanki drobnego
cukru lub
cukru pudru - zobacz przepis na filmie w You Tube)odrobina
soli4 łyżki
mąki tortowej z brzuszkiem2 łyżki
mąki ziemniaczanej1/4 szklanki gorącej
wodyNastawiamy piekarnik na 170 stopni C.
Mąki mieszamy a
białka ubijamy z
solą, dodając do nich pod koniec odrobinę
cukru (2 łyżeczki) do ich utrwalenia. W osobnej misie miksujemy
żółtka z gorącą
wodą i
cukrem, aż potroją objętość. Do masy
żółtkowej dodajemy
białkową i delikatnie mieszamy bez udziału miksera.
Mąkę dosypujemy partiami przez sito i krótko mieszamy ruchami łyżki od
spodu naczynia. Puszystą masę
biszkoptową przekładamy do formy i wstawiamy szybko do piekarnika na 35-40 min. Każde ciasto nawet
chlebowe wtedy jest upieczone, kiedy po domu rozchodzi się intensywny aromat. Po prostu trzeba obserwować ciasto przez szybkę. Zarówno po rumianym wyglądzie, przyjemnym zapachu i metodzie patyczka, powinno się decydować, czy wypiek gotowy. Nie uchylamy drzwiczek piekarnika przez pierwsze 10 minut pieczenia. Jak ciasto ostygnie, wyjmujemy
biszkopt z formy i obsuszamy na kratce.Wśród moich znajomych i w rodzinie często słyszę opinie, że udany
biszkopt to loteria. Bywa, że nieświeże
jaja będą tego przyczyną, ale najczęściej zbyt długie mieszanie masy po wsypaniu
mąki. Kiedy zauważymy, że nasz wyrób usiadł, przypominając
ciasto drożdżowe to już po
biszkopcie. Nie zrażajcie się! Każdy musi doświadczyć odrobiny pecha. Następnym razem będzie lepiej a satysfakcja z własnego
tortu, wymaże z pamięci dotychczasowe nieudane próby. Delikatny i puszysty
biszkopt wymaga szczególnego podejścia, które ma na celu utrzymać, jak najwięcej powietrza w
białku i pozostałych produktach, dlatego dodając sypkie składniki, robimy to powoli, ale nie za długo, tak, by gładka, napowietrzona masa, jak najszybciej znalazła się w piekarniku.