ßßß Cookit - przepis na Przygotowanie biszkoptu

Przygotowanie biszkoptu

nazwa

Wykonanie

Biszkopt jest bazą dla wielu ciast, jak torty, ciasta owocowe i różne jego kreacje. Ten zdrowy wypiek, dzięki dobrze ubitej pianie, świetnie rośnie bez proszku do pieczenia. Jego dużą zaletą jest niska kaloryczność, co w rozsądnej diecie ma wielkie znaczenie.
Tortownicę o średnicy około 25 cm wykładamy papierem(tylko spód) a boków niczym nie smarujemy, dzięki t emu biszkopt będzie bez wybrzuszeń.
Składniki:
5 dużych jaj
0,5 - 3/4 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru - zobacz przepis na filmie w You Tube)
odrobina soli
4 łyżki mąki tortowej z brzuszkiem
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/4 szklanki gorącej wody
Nastawiamy piekarnik na 170 stopni C. Mąki mieszamy a białka ubijamy z solą, dodając do nich pod koniec odrobinę cukru (2 łyżeczki) do ich utrwalenia. W osobnej misie miksujemy żółtka z gorącą wodą i cukrem, aż potroją objętość. Do masy żółtkowej dodajemy białkową i delikatnie mieszamy bez udziału miksera. Mąkę dosypujemy partiami przez sito i krótko mieszamy ruchami łyżki od spodu naczynia. Puszystą masę biszkoptową przekładamy do formy i wstawiamy szybko do piekarnika na 35-40 min. Każde ciasto nawet chlebowe wtedy jest upieczone, kiedy po domu rozchodzi się intensywny aromat. Po prostu trzeba obserwować ciasto przez szybkę. Zarówno po rumianym wyglądzie, przyjemnym zapachu i metodzie patyczka, powinno się decydować, czy wypiek gotowy. Nie uchylamy drzwiczek piekarnika przez pierwsze 10 minut pieczenia. Jak ciasto ostygnie, wyjmujemy biszkopt z formy i obsuszamy na kratce.
Wśród moich znajomych i w rodzinie często słyszę opinie, że udany biszkopt to loteria. Bywa, że nieświeże jaja będą tego przyczyną, ale najczęściej zbyt długie mieszanie masy po wsypaniu mąki. Kiedy zauważymy, że nasz wyrób usiadł, przypominając ciasto drożdżowe to już po biszkopcie. Nie zrażajcie się! Każdy musi doświadczyć odrobiny pecha. Następnym razem będzie lepiej a satysfakcja z własnego tortu, wymaże z pamięci dotychczasowe nieudane próby. Delikatny i puszysty biszkopt wymaga szczególnego podejścia, które ma na celu utrzymać, jak najwięcej powietrza w białku i pozostałych produktach, dlatego dodając sypkie składniki, robimy to powoli, ale nie za długo, tak, by gładka, napowietrzona masa, jak najszybciej znalazła się w piekarniku.
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2012/06/moj-przepis-na-udany-puszysty-biszkopt.html